Skotträdd hund

Min hund är väldigt skotträdd, speciellt på nyårsafton. Vad kan man göra åt det, finns det någon medicin?

Veterinären svarar:

Många hundar är skotträdda. De kan reagera emot höga ljud, gevärsskott vid jakt men framför allt runt nyår då man skjuter av raketer och smällare. Det mest effektiva mot skotträdsla är att träna bort rädslan. Om din hund mår väldigt dåligt anser jag att du bör söka upp en veterinär och på så sätt försöka få lugnande receptbelagd medicin till hunden. 

Symtom

En rädd hund brukar flåsa eller hässja, skaka, darra, den har svårt att komma till ro eller vill gömma sig.

Vad kan jag göra själv?

Du kan försöka träna bort ljudrädslan, helst ska ni börja träna sex månader före nyår. Träningen består av att spela upp ljud av raketer och skott. Börja med svagt ljud och höj successivt. Ett tips är att förbereda ett rum för hunden där du isolerar alla fönster från ljud och ljus utifrån, du kan göra det med en madrass eller tjocka gardiner. Sätt på radion eller TV på hög volym så att smällarna  inte hörs lika tydligt. Det är bra att vänja hunden till rummet så hunden lär att detta rum med hög musik innebär lugn och ro samt kanske utfodring eller ett gott tuggben.

Om din hund är riktigt rädd kan du köpa Adaptil/DAP som innehåller lugnande feromoner. Det är bra att vänja hunden ett par månader innan för att få bästa resultat. Det är även bra att rasta hunden rikligt redan tidigt på kvällen så man undviker att vara ute med hunden då det är som värst.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om inget av ovanstående hjälper kan din veterinär skriva ut lugnande medicin för din hund. Om hunden även är rädd mot andra ljud kan det vara bra att kontakta en hundpsykolog.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?