Urinvägsinfektion hos häst

Min valacks urin ser grumligt ut. Jag märker inte av att han har några besvär när han kissar. Kan det vara urinvägsinfektion? Hur vanligt är det i så fall att hästar får urinvägsinfektion?

Veterinären svarar:

Det är helt normalt att hästens urin är både lite grumligt och tjockt. Hästars urin har ett annat utseende och konsistens än till exempel hundars och katters urin. Eftersom att din häst inte har några besvär när han kissar är det inte så troligt att den har urinvägsinfektion. Är du orolig eller upptäcker andra symtom rekommenderar jag att du kontaktar din veterinär.

Symtom

Symtomen för urinvägsinfektion brukar visa sig genom att hästen ofta går och skvätter mindre mängder urin eller inte kan kissa alls. Färgen på urinen kan också vara förändrad och innehålla blod eller var.

Orsak

Även om urinvägsinfektion på häst inte är vanligt så förekommer det. Den bakomliggande orsaken till infektionen kan dock variera med allt från urinsten till förlossningsskador hos ston. Ofta går inte orsaken att fastställa.

Vad kan jag göra själv?

Håll koll på hur hästen mår och om du märker några förändringar.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Upptäcker du att hästen har problem när den urinerar eller uppvisar några andra av besvären ovan bör du kontakta din veterinär. Om hästen slutar kissa helt är det akut.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?