Hälta på häst

Min häst är halt tror jag, men inte är helt säker. Vad gör jag då?

Veterinären svarar:

Hältor kan vara lite knepiga att se. Är du osäker på om hästen är halt eller inte är en bra start att longera hästen. Då brukar det vara lättare att se om det finns en hälta och även lokalisera i vilket ben hältan sitter i. Visar sig hästen vara halt är det vila som gäller och att du håller hästen under uppsikt. Blir hästen inte bättre kontaktar du din veterinär.

Symtom

Hästen haltar på ett (eller flera) ben. Ibland kan hästen till och med vara blockhalt, det vill säga att den inte kan stödja på ett ben alls. Svullnad, ömhet och värme är också vanliga symtom vid hälta. 

Orsak

Hälta kan bero på många olika saker, allt från hovböld till ledsjukdom. 

Vad kan jag göra själv?

Låt hästen vila på box eller i sjukhage. Om hästen rör sig bra i skritt kan du leda hästen ungefär 20 minuter om dagen. Se även till att regelbundet ta tempen på hästen och håll koll på allmäntillståndet.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hästen bara är lite halt och det inte går över, eller blir tydligt bättre på ngn vecka bör du kontakta din veterinär. Om hästen är påtagligt eller mycket halt eller om hältan förvärras eller om hästen inte stödjer på alla ben eller får feber bör du också kontakta veterinär. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?