Rinnande ögon på häst

Min häst får alltid rinnande ögon på sommaren. Vad kan det bero på?

Veterinären svarar:

Eftersom att problemet endast drabbar din häst sommartid beror det förmodligen på flugor och andra insekter som irriterar. En häst som har mycket problem med rinnande ögon som inte är säsongsbundet kan ha andra anledningar. Då kan det exempelvis handla om förträngning i tårkanalen eller en skada på ögat.

Orsak

Det är väldigt vanligt att hästar blir irriterade i ögonen av flugor och andra insekter sommartid. Det beror på att insekterna sätter sig kring hästens ögon för att kalasa på tårvätskan och orsakar därmed irritation. Andra orsaker kan vara att det kommit skräp i ögat som irriterar eller att hästen fått en skada på hornhinnan. Trånga tårkanaler kan också orsaka rinnande ögon.

Vad kan jag göra själv?

Hästar med mycket pannlugg klarar sig ofta bättre mot irriterande insekter. Har du en häst som inte har så kraftig pannlugg kan du sätta på en flughuva på hästen. Du kan också försiktigt tvätta ögonen med en bomullstuss dränkt i vatten.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om det finns en skada på ögat eller om ögat är mycket svullet eller om hästen har ont och kniper med ögat. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?