Häst som är känslig i munnen

Min häst är väldigt besvärad av sitt bett. Jag har provat olika men han kommer inte till ro och slår med huvudet och är tygeltagskänslig. Vad ska jag göra?

Veterinären svarar:

Att din häst reagerar som den gör kan bero på att den har problem med mun eller tänder. Jag tycker du ska låta en veterinär gå igenom munnen på din häst för att se om det finns en bakomliggande orsak till problemen.

Symtom

En häst som har ont i sin mun eller är känslig i munnen visar ofta det genom att slå med huvudet som du beskriver. Andra symtom kan vara att hästen går bakom handen, tuggar på eller rycker i bettet eller sänker ryggen.

Orsak

Att hästen beter sig som du beskriver kan ha många orsaker. Det behöver inte vara relaterat till sjukdom eller problem i mun eller med tänder. Det kan exempelvis handla om utrustning som inte passar hästen eller hur hästen rids eller hanteras. Om orsaken till problemen inte beror på något av detta kan hästen naturligtvis ha en så kallad vargtand eller andra problem i munnen som ligger till grund för beteendet.

Vad kan jag göra själv?

Eftersom att du testat olika bett men problemet kvarstår bör du låta en veterinär undersöka din häst.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?