Häst som hostar

Min häst hostar mycket, vad kan det bero på?

Veterinären svarar:

Det du beskriver kan bero på många saker som virus, bakterieinfektioner och även allergi. Därför är det viktigt att du rådgör med din veterinär som kan fastställa vad hostan beror på och vilken typ av behandling som kan behöva sättas in.

Symtom

Hosta hos häst kan bero på många olika saker. Förkylningar i form av virus- eller bakterieinfektioner är den vanligaste orsaken. Kvarka och influensa är allvarligast av de infektionssjukdomar som är vanligt förekommande. Spolmaskangrepp är en annan möjlig orsak till hosta, framförallt på unga individer. Allergi är också en orsak till att en häst hostar.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hästen småhostar, inte har feber och i övrigt verkar pigg, kan man avvakta någon vecka till hostan gått över. Om den inte ger med sig eller om hästen utvecklar feber och blir allmänpåverkad är det viktigt att tillkalla veterinär för att ta reda på bakomliggande orsak och sätta in lämplig behandling för hästen. Om hostan inte ganska snabbt går över spontant så är det viktigt att en veterinär undersöker din häst så att rätt diagnos kan ställas och behandling kan sättas in.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?