Fång på häst

Hur vanligt är fång och är det sant att en häst som haft sjukdomen tidigare oftare drabbas igen?

Veterinären svarar:

Fång är en vanlig sjukdom på häst. En häst som en gång haft fång löper större risk att drabbas igen som du skriver. Därför är det väldigt viktigt att tänka på vissa saker om man har en häst som tidigare haft fång. Bra att tänka på är då att motionera hästen, vara noggrann med hästens foder och försiktigt vid betessläpp. Vissa fånghästar kan inte alls släppas på bete medan andra bara behöver en försiktig invänjning till betet.

Symtom

Fång är en sjukdom som främst visar sig i en inflammation i hästens hovar. Det är ett väldigt smärtsamt tillstånd och hästen placerar sig ofta i en så kallad fångställning. Karakteristiskt för fångställning är att kroppsvikten är förskjuten bakåt, med framhovarna framför sig och bakhovarna in under sig. Den drabbade hoven är ofta mycket varm och pulsen går att känna väldigt tydligt på båda sidor av kotan. Feber är även det ett vanligt symtom på fång.

Orsak

Fång beror hos de flesta hästar på att de i grunden lider av en ämnesomsättningssjukdom. Det gör att de har svårt att ta hand om vissa fodermedel i kroppen. Där är kraftfoder och kraftigt grönbete två av de största bovarna. Överbelastning av ett ben kan vara en annan orsak. En häst med kraftig och ihållande hälta kan exempelvis få fång på det friska benet som belastas hårdare än vanligt. Ston som fölat och inte släpper efterbörden löper också risk för att få fång. Där är det bakterier och gifter från efterbörden som släpps ut i kroppen som orsakar fång.

Vad kan jag göra själv?

Vid misstanke om fång är steg ett att sätta hästen på boxvila. Se till att underlaget i boxen är torrt och mjukt. Kyl hästens ben med kallt vatten för att minska risken för skador i hovarna. Ge inte kraftfoder alls, ge endast hö. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

En häst med fång behöver alltid behandling. Du bör alltså alltid kontakta veterinär om din häst drabbats av fång. Veterinären utreder vad bakomliggande orsak är och kan även ge hästen smärtlindring vid behov.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?