Huggormsbett på häst

Min häst har blivit biten av en huggorm, vad gör jag?

Veterinären svarar:

En häst som blivit huggormsbiten ska hållas i stillhet, även om hästar ofta klarar ormbett bättre än exempelvis hundar. Det är också viktigt att hålla hästen under uppsikt. Kontakta veterinär om hästen får svårt med andningen eller påverkat allmäntillstånd.

Symtom

Det går ofta att se två bitmärken efter ett ormbett och området brukar svullna upp. Hästen kan också uppvisa smärta av bettet. Lite ovanligare symtom är bland annat cirkulations- och andningspåverkan.

Vad kan jag göra själv?

Det första du gör är att ta in hästen för vila. Undersök om du ser bitmärken på hästen och kontrollera hur hästen mår och att den äter. Håll koll på eventuella svullnader och hästens andning.

Jag rekommenderar att låta hästen ta det lugnt i ungefär en vecka, då det kan komma sena effekter av ormgiftet som exempelvis skada på levern. Ta ut hästen och motionera för hand under den perioden

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hästens andning påverkas eller om allmäntillståndet påverkas. Kontakta alltid veterinär om hästen svullnar i luftvägarna, får svårt att andas eller inte äter.

Har din häst inte blivit stelkramsvaccinerad ska du också kontakta din veterinär på en gång.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?