En vanlig orsak till akuta veterinärbesök under högtider är att hunden tuggar i sig något olämpligt föremål som fastnar i magsäcken eller tarmen. Under påsken kan allt från spännande påskpynt till påskägg och leksaker vara lockande att tugga på. Speciellt valpar brukar vara snabba att tugga på det mesta när det kliar i tänderna.

Se till att hunden inte når pyntet

Plocka undan påskägg och placera pyntet utom räckhåll för nyfikna nosar. Se dessutom till att hunden inte kommer åt puskbuffén i ett obevakat ögonblick. Salt mat kan få tråkiga följder, men det finns också andra faror på påskbordet.

Om det har fastnat ett föremål i tarmen eller i magen som inte kommer ut den vanliga vägen måste hunden få akut djursjukvård och hjälp att plocka bort föremålet genom buköppning.

Se upp för choklad, russin och vindruvor

De flesta är numera väl medvetna om att choklad inte är bra för hundar, men det gäller också vinddruvor och russin som kan orsaka akut njursvikt.

Giftigt för hund - läs hela listan här

Stimulera hunden

Aktivera och stimulera hunden med lämpliga leksaker, motion och mental stimulans. Det brukar räcka ganska långt för att undvika att den hittar på egna upptåg när du vänder ryggen till.

6 tips på hundaktivering

Är du orolig för din hunds hälsa?

  • Kontakta oss om din hund mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.