Agrias hållbarhetsarbete

Vi skapar trygghet för djur och människor.

Vårt hållbarhetsarbete utgår från vår mission ”Vi skapar trygghet för djur och människor” och vi är övertygade om att närhet till djur är hälsofrämjande och en viktigt del i ett hållbart samhälle. Hållbarhet ska genomsyra alla delar i värdekedjan och affären. Vårt hållbarhetsarbete sker i dialog med ägare, kunder, anställda, leverantörer, samarbetspartners, bransch- och intresseorganisationer samt myndigheter och är indelat i tre huvudområden:

  • Ansvarsfullt erbjudande
  • Ansvarsfullt företagande
  • Miljö- & samhällsansvar

Vårt hållbarhetsarbete utgår från vår mission ”Vi skapar trygghet för djur och människor” och vi är övertygade om att närhet till djur är hälsofrämjande och en viktigt del i ett hållbart samhälle. Hållbarhet ska genomsyra alla delar i värdekedjan och affären. Vårt hållbarhetsarbete sker i dialog med ägare, kunder, anställda, leverantörer, samarbetspartners, bransch- och intresseorganisationer samt myndigheter och är indelat i tre huvudområden:

  • Ansvarsfullt erbjudande
  • Ansvarsfullt företagande
  • Miljö- & samhällsansvar

Ansvarsfullt företagande

Agrias verksamhet ska bedrivas på ett långsiktigt hållbart sätt och hållbarhet ska integreras fullt ut i verksamheten. Det innebär bland annat att vi ska ta ansvar miljön, arbetsmiljön samt ställa hållbarhetskrav både på våra kunder och på våra leverantörer. Agria ska verka för att minska de skadliga konsekvenserna av vår verksamhet och för att maximera de positiva effekterna.

Att vara en ansvarsfull arbetsgivare är ett annat viktigt område, Agrias viktigaste resurs är våra medarbetare. Agria har som ambition är att vara en ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare med en god företagskultur och värderingar som bidrar till att attrahera och behålla de bästa medarbetarna. Mångfald och jämställdhet, kompetensutveckling och lärande samt hälsa och arbetsmiljö är viktiga områden.

Ansvarsfullt erbjudande

Ett ansvarsfullt försäkringserbjudande som skapar trygghet för djur och människor ska inkludera ett brett produktsortiment med ansvarsfulla produktvillkor, skadeförebyggande- och hälsofrämjande, en snabb och trygg skadereglering samt ett professionellt och empatiskt bemötande. FN:s principer för hållbara försäkringar (PSI) ska vara vägledande i arbetet.

Miljö- och samhällsansvar

En betydande del av Agrias samhällsengagemang avser forskning och utveckling rörande de djurslag som Agria försäkrar. Forskningen har lång tradition och Agrias forskningsfond bildades redan 1938. Den forskning Agria stödjer är inriktad på att öka djurhälsan samt på djurs betydelse för människan och samhället. Målsättningen bör även vara att ge stöd till utredningar och undersökningar som leder till skadeförebyggande åtgärder.

Agria ska verka för att minska verksamhetens direkta miljöpåverkan. Ledord är hushållning med resurser, återvinning och återbruk samt minskade koldioxidutsläpp. Agria ska själva och tillsammans med moderbolaget LFAB verka för att påverka intressenter att minska miljöpåverkan. LFAB, och därmed Agria, har skrivit under FN:s principer Global Compact och stödjer Försiktighetsprincipen vilket innebär att vi ska sträva efter att undvika material och metoder som kan ge miljö- och hälsorisker när bättre möjliga alternativ finns tillgängliga.

Hållbarhetsinitiativ

Som helägt dotterbolag till Länsförsäkringar Sak, som i sin tur är en del av Länsförsäkringar AB, har vi en gemensam hållbarhetspolicy. Inom Länsförsäkringar jobbar vi med att genom vår verksamhet bidra till flera av FNs globala mål.

  • Global compact – Code of conduct för medarbetare och leverantörer.
  • PSI - I december 2016 undertecknade LF Sak, som första svenska försäkringsbolag, FNs principer för Hållbar försäkring - PSI (Principles for Sustainable Insurance). bl.a. pågår ett arbete att genomlysa våra försäkringsvillkor ur ett hållbarhetsperspektiv. Här kan du läsa Affärsenhet Sak och Agrias gemensamma PSI-rapport
  • PRI – FNs principer för ansvarsfulla investeringar – Länsförsäkringar AB har skrivit under PRI - FNs principer för ansvarsfulla investeringar och verkar för att principerna ska genomsyra investeringar.
  • Som en del av Länsförsäkringar AB stödjer Agria Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) rekommendationer kring klimatriskrapportering. Här kan du läsa vår senaste klimatrapport
  • Parisavtalets 1,5-gradersmål - Precis som resten av Länsförsäkringar AB har vi som mål att begränsa våra investeringar klimatpåverkan, vilket är i linje med Parisavtalet och 1,5-gradersmålet. Idag är dryga 23 % av obligationerna i Agrias placeringsportfölj hållbarhetsinriktade, men vi har som mål att höja andelen rejält.
  • FNs globala hållbarhetsmål

FNs globala hållbarhetsmål

Länsförsäkringsgruppen har tillsammans valt ut följande mål där vi känner att vi kan bidra extra mycket:

  • Mål 3: Säkerställa hälsa
  • Mål 8: Tillväxt och jobb
  • Mål 10: Minskad ojämlikhet
  • Mål 12: Konsumtion och produktion
  • Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
  • Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen
  • Mål 17: Genomförande och partnerskap

Här kan du läsa LFABs och Agrias hållbarhetsredovisning 2022

Agrias initiativ för hållbar djursjukvård

För oss på Agria är det självklart att alla djur ska få riktigt bra vård vid behov. Men den senaste tidens kostnadsutveckling inom djursjukvården gör att djurägare undviker att gå till veterinären och att allt fler drar sig för att överhuvudtaget skaffa djur. Nu måste det ske en förändring. Att leva med djur ger ökad livskvalitet, det kan inte bara vara förunnat de välbeställda.

Agrias initiativ för hållbar djursjukvård

Direkt miljöpåverkan

Agria satsar stort på digitala tjänster och plattformar som Mitt Agria, automatisk skadereglering, Agria-appen och Kivra. Mindre fysisk post till och från kunder minskar miljöpåverkan tack vare färre pappersutskrifter, brev och transporter. Välj att få dina försäkringsbrev via Kivra och skicka in dina skador via Mitt Agria så bidrar du också till att minska miljöpåverkan!

Läs också Agrias miljötips för djurägare

Minskade koldioxidutsläpp

Agria delar kontor med resten av Länsförsäkringar AB. I den egna verksamheten är den direkta miljöpåverkan relativt begränsad och består främst av tjänsteresor, uppvärmning och el i kontorslokaler samt pappersutskrifter. Länsförsäkringar ABs kontorsfastigheter är miljöklassade som lågenergiförbrukande. Förnybar el används i fastigheterna och fjärrvärme används för uppvärmning. Kontinuerligt ses arbetssätten över för en mer energieffektiv elförbrukning och uppvärmning.

Ett löpande effektiviseringsarbete görs i verksamheten och ett flertal aktiviteter har genomförts för att   minska koldioxidutsläppen, till exempel:

  • att resa med tåg istället för flyg eller bil
  • distansmöten via webb, video och telefon, istället för att resa
  • kollektivt resande och lånecykel, istället för taxi och bil för lokala sträckor

Klimatkompensation

Agria och Länsförsäkringar AB klimatkompenserar för verksamhetens utsläpp från resor, värme och kyla och kontorsel. 2019 gick klimatkompensationen till ett projekt i Indien via South Pole.

Agria samhällsengagemang

Agria samhällsengagemang ska verka för god djurhälsa och djurhållning och ett friskare samhälle med djur. Du som är med i Agria ska känna dig trygg i ditt val av oss som ett långsiktigt hållbart alternativ. Vårt bidrag till forskningen är en stor och viktig del av vårt samhällsengagemang men vi driver också en mängd andra initiativ nära och tillsammans med våra kunder, djurägarorganisationer och andra som gör viktiga insatser för att främja djur och djurägande.

Vi publicerar även regelbundet skadeförebyggande artiklar, poddar, djurhjälp i appen, filmer på vår YouTube-kanalFråga veterinären,  och Första hjälpen för att på så sätt bidra till fler friska och hållbara djur. 

Här kan du läsa mer om några av våra pågående initiativ:

Agria Hundpromenad

Agrias hundpromenad går av stapeln i flera svenska städer varje år, men också i alla andra länder där vi är verksamma: Norge, Danmark, Finland, UK och Frankrike. För varje deltagande ekipage skänker Agria startavgiften till Hundstallet eller motsvarande organisation i de övriga länderna. Pengarna går till att hjälpa hundarna med husrum, foder, träning och utrustning.

Promenera till förmån för hemlösa hundar

Agria Kattparaden

Agrias Kattparad är en digital parad till förmån för hemlösa katter.  För varje katt som deltar i Agria Kattparad skänker Agria Djurförsäkring en peng till katthem runt om i Sverige.

Agria kattparad till förmån för hemlösa katter

Agria Ponnyklubben

Ponnyklubbens maskot heter Anton och är en minishettis. Förutom att sprida glädje och delta på stora evenemang runt om i landet har han även ett annat viktigt uppdrag – han hjälper till att samla in pengar till Barncancerfonden (Almers hus i Varberg).

Agria Ponnyklubb - Klubben för alla ponnyälskare

Glädjehoppet - Agria Ponnyklubbs käpphästtävling

Med käpphästtävlingen Glädjehoppet samlar vi tillsammans in pengar till kampen mot barncancer.

Käpphästtävlingen Glädjehoppet

Forskning för bättre djurhälsa

Sedan 1938 har Agria Djurförsäkring stöttat viktig forskning. Varje år fördelar vi en del av vår premieinkomst i alla länder som sedan delas ut genom Agria och SKK Forskningsfond och Stiftelsen Hästforskning.

Forskningsfonden är en viktig del av Agrias hållbarhetsarbete, syftet med forskningen är bland att bidra till en bättre djurhälsa, ge förutsättningar för ett framgångsrikt och hållbart avelsarbete samt få en ökad förståelse för djurens välbefinnande.

Vi på Agria vill att alla djur ska leva hållbara, hälsosamma och trygga liv, därför är detta ett viktigt samhällsbidrag för oss.

Ta reda på mer om forskningsfonden

 

 

Du bidrar också!

Vi avsätter 4 promille av premieintäkten till forskningsfonden. Det betyder att du och alla andra Agria-kunder bidrar. Tillsammans ger vi hästar, hundar, katter och lantbruksdjur en friskare framtid. Visst känns det bra?

Tack vare att Agria Djurförsäkring har Sveriges största skadedatabas kan vi presentera Agria Breed Profiles för både hund och katt. Agria Breed Profiles innehåller rasspecifik skade- och sjukdomsstatistik som bland annat kan vara till hjälp för att främja en fortsatt hållbar avel och friska djur.

Statistik över hundars hälsa

Statistik över katters hälsa

Tillsammans kan vi #stoppahältan

I Agrias skadestatistik står hälta för mer än 50% av skadorna på häst och är vad man kan kalla för hästarnas folksjukdom. Men många hältor kan förebyggas med rätt kunskap och träning.

Tillsammans med Hästsverige och projektet #stoppahältan vill vi på Agria öka kunskapen kring hälta och på sätt göra vardagen bättre för många hästar. Genom inspiration och information hoppas vi på att fler ryttare ska fokusera på en hållbar hästhållning.

Läs om #stoppahältan här