Intervju med Lisen Bratt Fredricson: ”Med hästpassion kommer du längst.”

Hemma på gården i Grevlunda på Österlen är inte tävling och prestation det viktigaste. Ryttarna Lisen Bratt Fredricson och hennes man Peder Fredricson tycker att deras barn framförallt ska ha kul med sina ponnys.
-Vi planerar att inreda garaget som ett enkelt stall för killarna att ha som sitt eget, säger Lisen.

 
Lisen Bratt Fredricsson

Lisen Bratt Fredricson

Ålder: 37 år
Bor: Österlen
Familj: Maken Peder Fredricson, två barn och ett tredje på väg
Gör: Driver Grevlundagården
 
Foto: Roland Thunholm

Nu när du är ponnymamma vad tycker du är viktigast med ponnyägandet?
- Det viktigaste är att det ska vara roligt! Rida i skogen och rida ikapp och sådant. Att barnen får ett intresse och tycker att det är kul. Vilken nivå du än håller på med så är intresset det viktigaste.

Och med träning för barn och ponny?
- Slow is fast. Dagens landslagsryttare har varit hästnördar mer än tävlingsnördar från början. Genom att ha kul kommer du ha möjlighet att gå längre och även ha lättare att ta motgångar.

Vad är viktigt att tänka på som ponnyförälder?
- Att man inte ska vara där för mycket. Jag tyckte att det var kul att få bestämma själv i stallet. Låta bli att bli en curlingförälder. Vi tänkte att vi ska bygga två ponnyboxar i garaget så att barnen ska få en eget litet stall där de även kan ha kaniner och kanske inte sopat i gången hela tiden. Lite Pippi Långstrump, för att inte avskräcka barnen med alla regler från tävlingsstallet. Ett stall där det får vara de själva som bestämmer och ha varsin fodertunna.

Hur kan man då göra för att minimera skaderisken?
-Tänker efter före hur det ska vara i stallet. Ha rutiner och hålla sig till dem varje dag. Att inte slappna av och tex gå in i hagen före ponny en dag bara för att den känns så gammal och säker. Sen också att rida på varierande underlag och att rida ponnyn lagom mycket. Och att ha en bra en hovslagare.

Hur ofta tycker du att man ska träna för en instruktör?
- Kan vara kul att rida i en grupp och ha andra att titta på och umgås med. Att någon gång i veckan packa matsäcken och åka i väg. Många säger att det är effektivast med privatlektioner men jag tycker att det är kul och nyttigt att rida i en grupp.

Du har pratat om att du förde träningsdagbok när du var yngre. Vilka saker tycker du är viktiga att skriva ner?
- När du har kommit lite längre och är intresserad av att utvecklas är det bra att skriva en träningsdagbok.
- Tex idag har  jag ridit turen över gärdet och gjort intervall träning och det gick så här. Och sedan skriva ned plus och minus.
- Det kan också vara bra att ha en bok att utgå ifrån. Ylwa Lowén Svärds ”Träna din ponny” var min bibel när jag var yngre.

Du har ju varit med och spelat in Ponnyakuten. Vilket är det vanligaste felet bland ponnyryttare?
-Att man slarvar med ridvägarna. Vara noggrann med grunderna och rida rätt ridvägar kan göra att du får ett 70%-igt resultat. Och titta på de som är bättre för att se hur de gör och ta efter. Det har jag alltid gjort.

Vem är bäst på att träna era barn, du eller Peder?
- Våra barn är bara 6 och 9 år så det handlar mest om att rida runt och träna på balans och ha kul. De vill absolut inte bli tränade av oss. Vi försöker också undvika långa träningar. Peder kör ibland en 5 min-metod där de tex kan göra en liten övning mellan koner. När Peders bror Jens Fredricson kommer på besök kan det däremot bli mer träning. Det är lättare om det inte är föräldrarna.

Ni har köpt en ny ponny. Vilka var kriterierna ni letade efter?
- De flesta ponnybarn har fel ponny. Man köper sig problem. Det är bättre att lägga 10 000 kr extra för att få en bussig, säker, välutbildad ponny med bra erfarenheter. Och som också är säker i skogen. Vi letade efter en gammal ponny och jag vill ha en som inte har huvudet nere i sanden utan har lite uppförsbacke. Ett annat bra tips är att köpa en svensk ponny för då kan du ringa uppfödaren och även prata med tidigare ägare. Det är mycket svårare med en importerad ponny. Ta också gärna hjälp av en ridlärare eller tränare så att du inte köper dig problem.