Ta ut kaninen för lite frisk luft

När det blir varmare ute kan du passa på att ta med dina kaniner ut i trädgården för lite frisk luft och gräs under tassarna. Det kan pigga upp efter en lång innevistelse om du har en kanin som bor inomhus under vinterhalvåret. Tänk på att din innekanin kan frysa om det fortfarande är lite kyligt ute, Som regel kan man säga att man inte bör ta in eller ut kaninen om det skiljer sig mer än 10 grader mellan inomhus och utomhus. Tänk också på att inte låta kaninen äta för mycket gräs och blad som den inte är van vid att äta.

Flytta ut kaninen inför sommaren 

Det finns många fördelar med att ha kaniner utomhus för att de får frisk luft, solljus och möjlighet att beta gräs. Dessutom är det lättare att ge kaninerna större plats att vara på. Om din kanin bott inomhus under vintern bör det vara tillräckligt varmt utomhus för att kaninen inte ska frysa.

Kaninens mage

Vänj sakta in kaninen med att äta färskt gräs och blad eftersom deras magar kan vara mycket känsliga och inte klarar av snabba foderbyten. Även om en kanins kost till 85–90% ska bestå av hö är det alltid en omställning om kaninen börjar äta gräs. Man ska alltid vara försiktig när en kanin börjar äta något som den inte är van vid att äta, introduktionen ska ske långsamt. Börja att ge kaninen lite gräs per dag, gärna redan under våren, för att sedan ge lite mer för varje gång.

Kaninen ska alltid ha tillgång till färskt vatten. Det ska vara torrt och rent där kaninen bor. Se till att titta till kaninen minst två gånger per dag där du noterar att kaninen äter och bajsar som vanligt och att den inte blivit lös i magen utan att pälsen är torr och ren, framför allt vid rumpan.

Sjukdomar och veterinärvård hos kaniner

Kaninens päls

Har du haft en kanin som bott utomhus under vintern kommer den nu att börja tappa sin vinterpäls. Då kan du hjälpa till genom att borsta kaninen ofta och se till att inget fastnar i pälsen som kan skada eller irritera kaninen.

Agrias sjukvårdsrådgivning

Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning i Agria-appen eller ring 0775-88 88 88. Vi finns till för dig när du känner oro för ditt djurs hälsa. En av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare gör en första bedömning och ger dig råd för hur du bör gå vidare. Vid behov får du träffa en veterinär direkt i Agria-appen eller hjälp att boka tid hos utvald klinik. Vårt mål är att ditt djur alltid ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad. Dygnet runt, alla dagar, året om.