Vad äter kaniner?

Kaniner är grovfoderätare vilket innebär att de kan och ska smälta cellulosa med hjälp av sina bakterier i blindtarmen. De är liksom hästar och kor betande djur som i naturen huvudsakligen livnär sig på gräs, blad och andra låga växter.

I fångenskap är felutfodring både direkt och indirekt den vanligaste orsaken till sjukdomar på kaniner. Förutom potentiellt livshotande mag- och tarmsjukdomar kan kaniner få problem med tänderna och ett nedsatt immunförsvar.

En bra kost till en kanin ska till allra största delen utgöras av hö. Kaninen ska äta minst 80% hö. Hö måste alltid finnas i obegränsad mängd men det räcker inte att bara se till att hö alltid fylls på. Man måste dessutom vara mycket restriktiv med att ge andra fodermedel eftersom kaninen kommer att favorisera den godare maten på bekostnad av höintaget.

Variera mellan hösorterna men var försiktig med att ge för mycket alfalfahö då det är väldigt kalkrikt och kan ställa till problem med urinstensbildning. Tänk också på att löst hö är bättre än pressat hö. Höet ska vara av bra kvalitet, inte damma, kännas fuktigt eller lukta mögligt. Förvara höet torrt och gärna luftigt så att inte mögel bildas.

Bladgrönsaker

Som komplement till hö är den bästa födan bladgrönt av olika slag. I naturen äter kaniner bladverken och stammarna på växten, inte rötterna eller frukterna. Helst ska man variera så mycket som möjligt och försöka få med tre olika sorter varje dag. Några exempel på bra bladgrönt är gräs, hallonblad, maskrosor och annat ogräs, blad från fruktträd och andra vanliga lövträd, sallader av det mörka och lite grövre slaget, blaster från olika rotfrukter, färska krukörter, persilja, hibiskusblad från obesprutade plantor, broccoli med blad, kål av olika slag samt spenat och mangold. Spenat, mangold, kål, brysselkål och broccoli bör man inte ge allt för mycket av då de kan orsaka ämnesomsättningssjukdomar men i en blandning och i mindre mängder går det bra. Kål kan även orsaka mycket gaser och kaninen kan få ont i magen om de får för mycket eller är ovan att äta det.

Torrfoder till kanin

Det vanligaste torrfoder som säljs till kaniner utgörs av pellets och gnagar/kaninblandningar av olika slag. De olika blandningarna som innehåller säd, frön, majs, flingor, torkad frukt med mera, är mycket onyttiga och bör inte ges alls! Blandningen är alldeles för fet, kolhydratrik, lättuggad och fiberfattig.

Risken med utfodring med denna typ av kaninmat är även att kaninen endast väljer att äta de godaste fröerna och dessa är oftast de fetaste vilket leder till att kosten blir alldeles för ensidig och fet.

Pellets av god kvalité och hög fiberhalt (minst 20-25%) kan ges i begränsade mängder men kan också uteslutas helt. Vill man utfodra med pellets bör man inte ge mer än 1-2 msk per dag till en tvåkiloskanin.

Nattavföring

En viktig del av kosten till en kanin är dessutom den egenproducerade nattavföringen som kaninen äter direkt från analöppningen. Dessa små ”pluttar” med ett lite druvklaseliknande och blankt utseende, kommer från blindtarmen och innehåller för kaninen viktiga vitaminer och näringsämnen. Det kan tyckas oaptitligt att kaninen äter sin egen avföring men dessa små ”vitaminbomber” är av största vikt för kaninens hälsa.

Godis

Som godis kan man ge en liten bit morot, frukt eller bär någon gång i veckan eller några små bitar torkad frukt alternativt en knäckebrödsbit. Man bör undvika nötter, frön, kakor, choklad, frukostflingor, godis och andra sötade livsmedel helt och hållet. Hund- och kattmat måste placeras så att kaniner inte kommer åt den.

Mineralstenar

Salt- och mineralstenar ska inte ges till kaniner då det bidrar till ökad risk för urinsten.

Vitaminer

Vitamintillskott är onödigt att ge till friska kaniner som äter en fullgod kost.

Känsliga för förändringar

Generellt är det mycket viktigt att tänka på att alla kaniner är känsliga för tvära foderbyten! Ska ett nytt fodermedel introduceras, ska det göras successivt i till en början mycket liten mängd. Vid minsta tecken på diarré, upphörd aptit eller upphörd avföring slutar man omedelbart att ge den nya kosten och kontaktar veterinär.