Så här går en ID-märkning till

Vill du ID-märka din kanin är det ett enkelt och snabbt ingrepp. Välj mellan att chipmärka och tatuera örat på din kanin. Idag är det vanligast med chipmärkning. Det finns för- och nackdelar med båda. Ofta rekommenderas chipmärkning för att undvika sövning. Men om kaninen ändå behöver sövas av annan anledning kan en örontatuering göras i samband med det. Det går självklart att kombinera båda ID-märkningarna.

Chipmärkning av kanin

Vid chipmärkning behöver kaninen varken sövas eller bedövas. Veterinären använder samma sorts chip som för hund och katt, som injiceras under huden mellan skulderbladen på kaninen. Chipet har lång hållbarhet, hela kaninens liv, men det krävs en avläsare för att kunna få fram ID-numret.

Tatuering av örat på kanin

Vid tatuering i örat behöver kaninen antingen bedövas, sederas eller sövas. Med en örontatuering kan man själv se numret och söka fram i ID-register, men märkningen kan med tiden blekna och kan då vara svår att tyda.

Här kan du ID-märka din kanin

Oavsett om du gör en märkning med chip eller örontatuering gör du det hos veterinären. Kontakta din veterinär för att boka tid.

Varför ska man ID-märka sin kanin?

Det finns flera olika anledningar till att ID-märka kaniner. Om din kanin skulle försvinna och du både ID-märkt och registrerat din kanin är chanserna stora för att ni återförenas. Uppfödare kan exempelvis också registrera alla sina uppfödningar. Oavsett anledning till ID-märkning får man inte glömma bort att också registrera både kaninens uppgifter och dina kontaktuppgifter.

Får man bara ID-märka en kanin med stamtavla?

Du kan ID-märka din kanin oavsett om den har stamtavla eller inte.

Registrera din ID-märkning

Har du ID-märkt din kanin kom ihåg att registrera kaninens och dina uppgifter. Sveriges kaninvälfärdsförening har ett register för alla svenska tamkaniner. Här kan du själv välja vilka uppgifter du vill registrera för din kanin och även vem som kan få ut information från registret.

Till registret