Om lantbruk

En flock mjölkkor på bete.

Ny forskning om djurvälfärd och klimatanpassning

Genom Stiftelsen Lantbruksforskning går Agria forskningsfond in med totalt 420 000 kronor till forskning om lantbrukets djur och grödor. Målet är att forskningsresultaten ska bidra till ökad djurvälfärd och nya vägar till ett mer klimatanpassat lantbruk.

Mjölkkor i hage.

Agria inför skydd vid lukt- och smakfel i mjölk

Från den 1 januari 2024 förbättras Agrias tilläggsförsäkring Mjölkavbrott. Detta med ett skydd om du inte får leverera mjölk till mejeriet på grund av lukt- och/eller smakfel på mjölken. Skyddet gäller för olika typer av lukt- och smakfel som till exempel fodersmak, blåbärssmak eller metallsmak.

Se upp för giftiga växter på betet

Sommaren är här och de flesta lantbruksdjur är utsläppta på bete. Det kan finnas växter på betet som är mindre bra för djuren att få i sig – en del är direkt giftiga. För att undvika förgiftning är det nödvändigt att inspektera betet och vid behov rensa bort olämpliga växter.

Närbild på hund utomhus.

Så skyddar du hunden från faror på lantgården

Livet som gårdshund kan vara fritt och härligt, men det lurar också en hel del faror runt knuten. Att bli påkörd eller förgiftad är vanliga orsaker till att hundar blir skadade eller i värsta fall avlider. 

Jaktlabrador ute i fält tillsammans med sin husse.

Här är lantbrukarnas favorithundar

Av alla djur som kan leva på en gård är det troligtvis hunden som står närmast oss människor. En trogen vän som följer hack i häl och sprider god stämning i ladugården. Här har Agria Djurförsäkring sammanställt de vanligaste hundarna på svenska lantbruk.

Håkan Landin,  lantbruksveterinär på Agria.

Håkan Landin blir ny lantbruksveterinär på Agria

Agria Djurförsäkring har rekryterat Håkan Landin som veterinär med fokus på lantbruksdjur. Håkan har över 35 års erfarenhet som veterinär med inriktning på nötkreatur, främst mjölkkor. "Att arbeta på ett försäkringsbolag är en bra plattform för att stimulera till ökad djurvälfärd som kan bana vägen för friskare och mer hållbara djur", säger Håkan.

Lugnare kor med förbättrad avelsvärdering

Ett av de 13 projekt som tilldelades medel för 2022 av Stiftelsen Lantbruksforskning, där Agrias bidrag ingår som en del, handlar om att förnya avelsvärderingen för temperament hos mjölkkor. Forskarteamet leds av Katja Nilsson i samarbete med Tomas Klingström och Freddy Fikse. Målet är bland annat förbättrad arbetsmiljö och färre skador på djuren.

Ett kollage med en griskulting till vänster och ett porträtt av professor Magdalena Jacobson till höger.

Optimerade rengöringsrutiner – för friska och sunda grisar

I samarbete med Stiftelsen Lantbruksforskning stödjer Agrias forskningsfond projekt kring lantbruksdjurens hälsa och välfärd. Magdalena Jacobson är veterinär och professor i grismedicin vid SLU. Här beskriver hon sin studie om att förebygga smitta bland grisar, ett av 13 projekt som har tilldelats medel från stiftelsen i 2021 års utlysning.

Många lantbrukare är nöjda med veterinärvården

Under en längre tid har bristen på tillgänglig veterinärvård varit ett hett ämne bland många djurägare, men glädjande nog upplevs inte problemet på samma sätt bland lantbrukare. Det visar en undersökning som Agria Djurförsäkring initierat. Tvärtom anger hela 91 procent av respondenterna att de är mycket nöjda eller nöjda med tillgången till djursjukvård. Mikael Theorén på Agria tycker att det är ett glädjande resultat.

Morotsodlarna Helen och Pål Nilsson på Lyckås Gård.

De skördar morötter året om: ”Vår topp är efter jul”

Många av Agrias grödaförsäkringskunder har morotsodling, men ingen annan i så stor skala som Pål och Helen Nilsson på Lyckås Gård i skånska Fjälkinge. De är nämligen marknadsledande i Sverige och ensamleverantörer åt Ica. Något som kräver både stort kunnande och genomtänkt logistik.

1 / 4