Försäkringsskyddet omfattar foster från och med sjunde dräktighetsmånaden, samt kalvar upp till sex månaders ålder. Vad som räknas som kalvförlust beror på om du har en mjölk- eller köttbesättning:

  • Har du en mjölkbesättning behöver du förlora minst 10 % av dina kalvar under 12 månader.
  • Har du en köttbesättning behöver du förlora 8 % av dina kalvar under 60 dagar.
  • För både kött och mjölk gäller att du måste ha förlorat minst fyra kalvar.

- Utöver problem kring kalvningen är diarré och lunginflammation vanliga orsaker till att kalvar dör eller måste avlivas. Det absolut viktigaste för att hålla kalvarna friska är att de får i sig ordentligt med bra råmjölk, säger Agrias veterinär Madeleine Agneborg.

Även om du som lantbrukare gör allt enligt skolboken finns det en risk att du förlorar kalvar, till exempel som en följd av frasbrand eller RS-virus. Vår förhoppning är att det skyddet vid kalvförlust ska minska den ekonomiska förlusten.

Här kan du läsa mer om villkoren för Agrias nötförsäkringar