Katt

Gömmer sig

Min katt kan gå från att vara jättekelig och gosig, till att bli livrädd och gömma sig under sängen. Han har även gjort sina behov där en gång. Han är innekatt pga av att han är döv. Detta började för kanske två månader sedan. Rädslan håller i sig några dagar och sedan blir han normal igen. Visar inga tecken på smärta.

Svar från veterinären

Att en katt gömmer sig som du beskriver är ofta ett tecken på rädsla, oro, illamående eller smärta. Katter kan visa smärta just genom att gömma sig. Det är inte lika vanligt att katter jamar/gnäller för att de har ont. Det kan naturligtvis vara kopplat till att han är döv - om det gör honom extra rädd emellanåt. Jag tycker det är viktigt att en veterinär undersöker honom i munhålan så att han inte har tandsjukdomen FORL, vilket ger smärta. Det är även lämpligt att göra en allmän klinisk undersökning på katten, otoskopera öronen (titta ner med lampa mot trumhinnan). För att utesluta illamående som orsak till att han gömmer sig bör man kontrollera honom med blodprov - för att utesluta t ex njursjukdom som många gånger yttrar sig med att katten inte mår väl och går och gömmer sig. Senare symtom är ofta ökad törst, kräkningar mm. 

Välj område

Hittar du inte svaret på din fråga?

Ställ en egen fråga
Byt djurslag

Du är nu på "Fråga veterinären Katt" där du kan söka efter frågor och svar. Är du även intresserad av andra djur kan du gå in på:

Om du har ett akut sjukt djur, vänd dig till närmsta veterinär.
Om du har ett akut sjukt djur, vänd dig till närmsta veterinär.

kommer ej publiceras

kommer ej publiceras

kommer ej publiceras

Vi har inte möjlighet att besvara alla frågor som ställs. Tänk på att alla besvarade frågor kommer att publiceras på agria.se