Katt

Urinsten

hej! jag har två katter, en hane och en hona, den ene bli 2år i maj och den andre 2år i augusti. de är båda kastrerade, och det jag undrar är: vad kan jag göra för att undvika urinsten och andra urinsjukdomar?

Svar från veterinären

Kristaller i urinen ellrer urinsten förekommer rätt ofta hos såväl han- som honkatter. Det bästa råd jag kan ge är att katterna ska ges ett bra foder från kända tillverkare. Fodret ska innehålla en låg mängd av Magnesium. Målet är att urinen ska ha ett pH mellan 6.2 och 6,4.
Hills Science Plan Feline Adult uppfyller dessa krav-. Fodret säljs i Zoo-handeln och på kliniker och djursjukjhus. Liknande foder finns från andra större tillverkare.

Allmänt sätt kan man man bara rekomendera ett bra foder även för att undvika  andra andra njursjukdomar.
Om katterna redan råkat ut för urinsten eller krsitaller i urinen finns särskilda foder som smälter ner stenar och kristaller.
Undvik att katterna blir feta! Ofta är det feta hankatter som har störst besvär.

Läs mer om urinsten och kristaller i urinen nedan:

Det är vanligt att hankatter plötsligt kan få besvär med att
kissa. De sitter på sin låda och ofta kommer det endast små mängder urin.
Ibland kan den vara blodblandad. Ibland kan de inte kissa alls. Även honkatter kan få urinsten. De kan kissa men ofta är urinen blodblandad. Orsaken är att det i kattens urin finns massor av kristaller. Det är vanligen struvitkristaller, som innehåller Magnesium eller Calciumoxalatkristaller. De kan baka ihop sig så att det blir ett mer eller mindre uttalat stopp i hankattens trånga urinrör. I blåsan kan det finnas stenar av struvit eller
calciumoxalat..

I en del fall hittas inga kristaller alls utan enbart blod.
Då har katten en slags blåskatarr. Den kan vara orsakad av bakterier eller virus. Oftast hittas ingen orsak det är en s.k. idiopatisk cystit. Om katten inte alls kan kissa måste den snarast behandlas av Din veterinär. Ofta kan blåsan vara överfull även på en katt, som kan kissa lite urin. Om katten inte får hjälp i tid kan den bli mycket dålig. Veterinären söver ner katten och spolar loss stoppet.
Efterbehandling blir någon sorts specialdiet, som gör urinen sur och löser upp struvitkristallerna.

Även honkatter kan få kristaller och stenar i urinblåsan. De får då andra symtom. De kan kissa men kanske kissar ofta och kan ha blod i urinen.Mot struvitkristaller finns fodret Prescription Diet Feline s/d och Specifik  FCD,FCW som båda gör urinen sur. 

 


 
 

Välj område

Hittar du inte svaret på din fråga?

Ställ en egen fråga
Byt djurslag

Du är nu på "Fråga veterinären Katt" där du kan söka efter frågor och svar. Är du även intresserad av andra djur kan du gå in på:

Om du har ett akut sjukt djur, vänd dig till närmsta veterinär.
Om du har ett akut sjukt djur, vänd dig till närmsta veterinär.

kommer ej publiceras

kommer ej publiceras

kommer ej publiceras

Vi har inte möjlighet att besvara alla frågor som ställs. Tänk på att alla besvarade frågor kommer att publiceras på agria.se