Katt

Mask

Hej! Våran katt har bandmask hela tiden. Nu har jag provat 2 olika maskmedel åt honom men masken kommer tillbaka efter 2-3 månader. Nu får jag avmaska honom varannan månad. Har gjort de i nästan 1 års tid nu. Varför försvinner den inte? Frågade apoteket och dem sa att jag skulle kontakta en veterinär för det kan hända att han har det kroniskt nu.

Svar från veterinären

 

Kontrollera att du använder korrekt dos. Det är vanligt att man underdoserar preparatet. Väg katten. 

 

Utekatter är oftast smittade med bandmask eftersom de fångar och äter möss. Mössen innehåller bandmaskens dynt och sprider på så sätt smittan. Spolmaskar smittar via andra katters avföring.

Tyvärr är det svårt att få duktiga mössjägare fria från bandmask. De blir fort smittade med bandmask efter avmaskningen., Man kan avmaska dem  varje kvartal.


Tyvärr finns inget avmaskningsmedel med långvarig effekt.
Drontal är verksamt mot bandmask och spolmaskar. Det ges som engångsdos, en tablett per 4 kg/kroppsvikt. Ett annat avmasknings medel mot bandmask och spolmaskar är Profender (mot recept). Fördelen med detta preparat är att medlet appliceras på huden. Man slipper  ge tabletter till en ovillig katt.

 

 

Välj område

Hittar du inte svaret på din fråga?

Ställ en egen fråga
Byt djurslag

Du är nu på "Fråga veterinären Katt" där du kan söka efter frågor och svar. Är du även intresserad av andra djur kan du gå in på:

Om du har ett akut sjukt djur, vänd dig till närmsta veterinär.
Om du har ett akut sjukt djur, vänd dig till närmsta veterinär.

kommer ej publiceras

kommer ej publiceras

kommer ej publiceras

Vi har inte möjlighet att besvara alla frågor som ställs. Tänk på att alla besvarade frågor kommer att publiceras på agria.se