Symtom på att katten kan ha mask

Kliniska symtom kan variera beroende på vilken mask katten har och ibland kan man se maskar. Långa spolmaskar kan kräkas upp och bandmask kan ses som platta risgryn vid analöppningen.

  • Diarré
  • Avmagring
  • Glanslös päls
  • Kräkningar
  • Hosta

Avmaskningsmedel till katt

Det finns både receptbelagda och receptfria avmaskningsmedel för katt att köpa på apoteket. Vissa tabletter och pasta ska bara ges en gång, andra fler gånger. Om du har svårt att få i katten medicin via munnen kan ett spot-on-preparat som droppas på huden vara ett alternativ.

Så ger du din katt en tablett

Vilken dos ska jag ge?

Väg katten innan du beger dig till apoteket för att köpa avmaskningsmedel då dosen beror på hur mycket katten väger.

Avmaskning av kattungar

Kattungar kan riskera att få spolmask via mammans mjölk. Uppfödaren brukar avmaska kattungarna upprepade gånger under kattungarnas första levnadsmånader. Även kattmamman avmaskas samtidigt för att undvika att kattungarna återinfekteras.

Avmaskning av utekatter

Många utekatter är skickliga jägare som gärna fångar allt från möss till småfåglar. Om du vet med dig att din katt gärna jagar och äter möss, råttor eller sorkar ska du vara observant på mask. Detta eftersom din katt genom att äta smågnagare kan få i sig både spolmask och bandmasklarver.

En svensk studie utförd 2015 visade att cirka 20 procent av utekatter var infekterade med spolmask. Det innebär att rutinmässig avmaskning kan vara aktuell, framför allt under den tiden på året då katterna är som mest aktiva och fångar bytesdjur.

Om du är osäker på om din katt behöver avmaskas kan du be din veterinär ta prov på kattens avföring eller köpa ett kit på apoteket som du själv kan använda för att ta reda på om katten har vissa maskar.

Avmaskning av innekatt

Risken att en innekatt blir sjuk av mask är mycket liten om den blivit avmaskad som liten och därefter varit en strikt innekatt. Därför brukar man sällan avmaska innekatter. Om du funderar på att avmaska din innekatt bör du först ta ett avföringsprov.

Ta ett avföringsprov innan du avmaskar

Försök att enbart avmaska mot den sortens mask som katten har för att minska risken för resistens hos parasiterna. På apoteket kan du köpa ett kit avsett för att ta avföringsprov på katten. Provet postas sedan till ett laboratorium som analyserar provet för att upptäcka ägg från spolmask. Bandmask kan missas i träckprov men avmaskning ska ske när du kan se dom. Vid sjukdom kan veterinär ta avföringsprov alternativt rekommendera provtagning som kan visa andra mer ovanliga parasiter.

Parasiter hos katt

Vanligaste parasiterna hos utekatter är spolmask och bandmask (Taenia taeniformis). Giardia Intestinalis är den vanligaste parasiten hos innekatter men även Koccidier (Isospora) och Tritrichomonas foetus kan förekomma. Andra parasiter som förekommer i Sverige är lungmask (Aelurostrongylus abstrusus) och Toxoplasma gondii.

Hos SVA kan du läsa mer om parasiter hos katt

Bandmask hos katt

Bandmask (Hydatigera taeniformis) är vanligt hos utekatter. Katter kan smittas av att äta möss, råttor och sorkar. Bandmask smittas inte direkt mellan katter. Symtom på bandmask kan vara bandmaskleder i avföringen eller krypande runt baken, på svansen eller korset. Ett avföringsprov kan inte alltid visa om katten har bandmask eller inte. Om en katt som en gång fått bandmask gäller det att vara extra uppmärksam. Utekatter kan lätt bli återinfekterade och får ofta bandmask igen inom tre till fyra månader.

Spolmask hos katt

Det finns två arter av spolmask, kattspolmasken Toxocara cati och spolmasken Toxascaris leonina. Spolmask upptäcks genom avföringsprov. Vuxna spolmaskar kan ibland ses i avföringen och i vissa fall kan katten kräkas upp maskar. Spolmask smittas via små gnagare och infekterade honkatter kan smitta sina ungar via mjölken.

Vanliga frågor om avmaskning

Ta ett avföringsprov på din katt för att veta om du behöver avmaska din katt eller inte. Kit för att ta avföringsprov på katten finns att köpa på apoteket. Eller om du vet att den fångar och äter många bytesdjur under sommarhalvåret, då bör din katt avmaskas.

En vuxen katt behöver endast avmaskas om du vet att den har mask.

Ja det finns både receptbelagda och receptfria avmaskningsmedel för katt att köpa på apoteket.

Kattungar bör avmaskas upprepade gånger under sina första levnadsmånader. När din katt är 12-veckor gammal och leveransklar är den i flesta fall redan avmaskad. Men stäm av med uppfödaren du köper din katt ifrån att det gjorts.