Vanliga symtom på kattsnuva

Symtom på kattsnuva kan både vara milda och i vissa fall vara allvarliga.

  • Snuva, nysningar och snörvlingar
  • Rinnande nos
  • Rinnande och variga ögon
  • Nedsatt allmäntillstånd
  • Feber
  • Nedsatt aptit

Om katten får problem med rinnande ögon och nos brukar flödet i ett första skede vara genomskinligt, men skulle katten bli sämre blir det missfärgat åt det gul-gröna hållet. Svullna slemhinnor och tilltagande flöde från ögon och nos är ett tecken på att infektionen pågår. Infektion med herpes kan också ge sår på hornhinnan som gör ont. Calicivirusinfektion ger vanligen också sår i mun och hals. Katten får då svårt att inta vatten och mat.

Behandling av kattsnuva

Kattsnuva behandlas främst med allmän vård genom att hålla rent runt ögon och nos. Behandling med antivirala medel förekommer, och även antibiotika för skydd mot sekundära infektioner. En del katter blir så sjuka att de behöver understödjande vård såsom dropp och matningssond. Kattsnuva kan ge bestående skador i de övre luftvägarna som gör att den kan bli kronisk.

Hur ofta vaccineras katten mot kattsnuva?

Katten ska vaccineras första gången vid 8-9 veckors ålder, en gång tre veckor senare och sedan vid 1 års ålder. Därefter bör katten vaccineras varje – vart tredje år beroende på livssituation. Prata med din veterinär vad som är bäst just för din katt. Vaccinationen ger inte ett heltäckande skydd men ger oftast lindrigare symtom.

Om katten inte äter

Kontakta veterinären om katten inte äter, om kattens sekret blir tjockflytande eller om den visar tecken på att få försämrat allmäntillstånd. Även en katt som har lindrig snuva som inte går över bör tas till en veterinär för kontroll.