1. Hälsa på hemma hos katten

När du hittat en katt du är intresserad av ska du be att få komma och hälsa på i dess hemmlijö. På så vis kan du kontrollera att katten växt upp i en trevlig miljö och fått en bra start i livet. Är katten du ska köpa en kattunge kan också passa på att bekanta dig med katthonan och de andra kattungarna i kullen. Om säljaren vill att du hämtar upp din nya familjemedlem på en allmän plats eller parkering finns anledning att bli misstänksam.

2. Skriv ett köpeavtal

Skriv ett skriftligt köpeavtal oavsett om det är en huskatt eller en renrasig katt du köper. Är det en renrasig katt med stamtavla i SVERAK finns ett färdigt köpeavtal att ladda ner på SVERAK:s hemsida.

3. Se till att katten är veterinärbesiktigad

Be att få se veterinärintyget. Detta är för att du som köpare ska kunna vara säker på att katten du köper är frisk. Innan du kommer för att hämta din katt ska den tidigare ägaren med andra ord ha tagit din katt till veterinären. Vid köpet ska intyget inte vara äldre än sju dagar.

4. Fråga om katten är vaccinerad, avmaskad och ID-märkt

När du hämtar katten ska den vara avmaskad och vaccinerad. Om den är vaccinerad ska du få med vaccinationsintyg från veterinären tillsammans med köpeavtalet. Ta också reda på om katten är ID-märkt när du köper den. Det betyder att den fått ett microchip i nacken eller en tatuering i örat. Är den inte ID-märkt är det viktigt att du ser till att den blir det så snart du fått hem den. Från och med januari 2023 ska alla katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket.

Så id-märker du en katt

5. Be om stamtavlan när du hämtar katten

Om katten är renrasig och registrerad i SVERAK ska du få en stamtavla samtidigt som du hämtar den. Acceptera inte att få den hemskickad i efterhand utan vänta då hellre ett par dagar med att hämta din nya familjemedlem.