Intelligens

Ofta görs försök att jämföra olika djurarters intelligens – men det kan lätt bli missvisande. Alla djur är i grunden intelligenta när det kommer till ”basala” funktioner såsom att finna mat, reproducera sig och undvika faror. Men bara för att en katt kanske inte är lika snabb på att lära som till exempel en hund innebär det inte att katter är mindre intelligenta, däremot kan vi behöva anpassa lärandet efter våra katters förutsättningar för att ge dem en rättvis chans.

Vad kan vi förvänta oss att en katt kan lära sig?

Utgå från det naturliga beteendet för en katt, då det finns specifika beteendemönster som är väldigt typiska för en djurart. Vi kan till exempel inte lära en katt att skälla som en hund eftersom det inte finns i kattens grundläggande beteenderepertoar, medan att hoppa och jama är exempel på naturliga beteenden för en katt. Dessa beteendemönster påverkas också av miljö, anatomiska begränsningar, genetik och såklart vad vi försöker lära dem.

Vad kan påverka en katts lärande?

Det finns faktorer som kan påverka kattens lärande och som du behöver känna till för att lyckas med träningen:

  • Individuella skillnader - Ålder, temperament, fysiska och psykiska förmågor
  • Vad den lärt sig som ung - Både goda och dåliga erfarenheter
  • Känslor - Hur känner sig katten vid det specifika lärotillfället
  • Miljöfaktorer - En lugn miljö är bättre anpassad för att kunna koncentrera sig
  • Motivation - Katten måste få ut något av detta

Katten lär sig under hela livet

Kattungen observerar sin mamma

Mycket av en kattunges tidiga inlärning utgörs av så kallad observationsinlärning. Kattungen observerar vad dess mamma gör och lär sig genom att härma. Det är en väldigt enkel form av inlärning och sker förstås även senare i livet.

Goda erfarenheter kan leda till goda vanor

Katten kan med tiden vänja sig vid saker, och genom goda erfarenheter lära sig att det inte är farligt, så kallad habituering. För att det ska bli en god erfarenhet är det viktigt att katten är på bra humör och att det inte blir för mycket på en gång.

En katt kan också koppla samman en viss händelse med något positivt, så kallad klassisk betingning. Hör katten till exempel att en burköppnare tas fram i köket så kanske den kommer eftersom den förväntar sig mat, då matburken brukar öppnas med burköppnaren.

För att sedan träna på saker som katten inte tycker om, men bör lära sig, kan man använda sig av motbetingning. Då parar man ihop det som katten inte tycker om, i små doser, med något katten värderar högt. För att reducera ångest, rädsla eller annat negativt. Det kan vara att ge katten godis när den är i närheten av sin transportbur för att lära katten att tycka om den och vilja vara i den för att den nu förknippas med godis.

Dåliga erfarenheter kan leda till undvikande beteenden och rädslor

Om katten i stället har dåliga erfarenheter eller upplevelser av något lär den sig med tiden att reagera på det, så kallad sensitisering, och undviker det i högre grad. Det kan till exempel vara att katten blir allt räddare för nyårsfyrverkerier. Första smällen kanske inte var någon fara, men efter att ha blivit skrämd blir katten bara räddare och räddare för varje smäll.

För att lära om och kunna möta det katten helst undviker krävs det då att man i stället mycket försiktigt introducerar katten till det den räds och gradvis ökar den hanterbara nivån. Detta kallas för desensitisering. Det kan till exempel vara att katten får lyssna på inspelade fyrverkerier på en mycket låg ljudnivå en kort stund medan den i övrigt är lugn. Med tiden ökas gradvis ljudnivån och/eller tiden för att lära katten att detta inte är något farligt.

Katten bygger hela tiden på sitt beslutsunderlag

Katten lär sig under hela livet att beteenden medför konsekvenser, så kallad operant betingning. Vetskapen om dessa konsekvenser tar den med sig i sitt beslutsunderlag. Detta går att utnyttja till sin fördel genom att belöna beteenden som man vill att katten ska upprepa likaså att inte belöna beteenden som man vill ska upphöra, men då också visa katten alternativ som i stället uppmuntras. Allt för att ge katten rätt beslutsunderlag. Att bestraffa beteenden som man vill ska upphöra rekommenderas ej! Både för att det inte är snällt mot katten, och för att du riskerar att lära katten att förknippa dig – och inte sitt beteende – med bestraffningen!

Belöning och praktisk träning

Det bästa sättet att träna sin katt är med belöning av någon sort. Att katter har ansetts vara svårlärda kan bero på att det kan vara svårt att hitta en belöning som motiverar dem tillräckligt. Exempel på belöning kan vara ätbara saker (mat, godis, tonfisk, ost m.m.), en rolig leksak, kel och gos.

Något som är svårt med belöning är att den bör komma exakt när katten gör det du vill. Ett tips är att använda sig av klassisk betingning för att lära katten att para ihop ett ord/ljud med att den ska få belöning. Sedan kan du använda ordet/ljudet varje gång katten gör något bra och då förstår den vad du menar eftersom ordet/ljudet kom vid rätt tillfälle.

Om ni ska genomföra ett ”träningspass” är det viktigt att miljön är lugn och trygg. Träningspassen bör hållas korta – gärna 1-2 minuter. Det går också bra att belöna saker som katten ”råkar” göra, för att smyga in lite extra träning.

3 avslutande tips om katters inlärning

  • Träna din kattunge genom att ge den många positiva erfarenheter och upplevelser av livet. Ju mer den lärt sig är ofarligt som liten desto mer kommer den att kunna hantera som vuxen, eftersom grunden är gott lagd.
  • Om du vill ändra på ett beteende hos din katt ska du för bästa resultat förstå vad som motiverar den och hitta vad den kan tänka sig att jobba för! Precis som vi vill inte katten jobba gratis...
  • Inlärning ska aldrig ske genom hårda tag, bestraffning och fyande. Vi mår alla bra av att höra vad det är vi gör bra, och få hjälp med det vi inte är lika bra på (än). Om vi ser till oss själva så presterar vi nog inte som bäst om vi bara blir skällda på eller om vi inte förstår vad som ska göras för att vi inte får en god instruktion.

Kattbeteenderådgivare hjälper dig med råd

I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem. 

Beteenderådgivning för katt