Allergivänliga katter

Raser som sibirisk katt, ragdoll och rex brukar sägas vara mindre allergiframkallande än andra kattraser. Men ingen ras är helt allergifri och generellt sett går det inte att rekommendera en specifik ras till människor som har allergi. Allergennivåerna kan variera stort också inom samma ras, vilket gör att olika individer inom samma ras kan vara mer eller mindre allergiframkallande.
 
Du som är allergisk men drömmer om att ha en katt gör därför bäst i att prova dig fram med olika individer. En del raskattföreningar förmedlar gladeligen kontakt med så kallade ”testhem” där du kan träffa olika katter för att se om du får någon allergisk reaktion innan du skaffar en egen katt.

Ingen ras är helt allergifri, det är därför svårt att rekommendera en specifik ras till dig som har allergi.

Medicin som lindrar tillfälligt

Även om du är allergisk finns ingen anledning att låta vardagen förstöras av att dina ögon kliar och svullnar upp så fort du stöter på en katt. Numera finns många allergimediciner som tillfälligt kan lindra kattallergi. Receptfria antihistamintabletter brukar fungera bra om du som kattallergiker tillfälligt ska umgås med en katt i sällskapet. Fungerar inte den receptfria allergimedicinen finns receptbelagda mediciner.

Vaccin mot kattallergi

Nuförtiden kan man vaccinera sig mot kattallergi, men det tar flera år att blir av med allergin. Det kallas med ett finare ord för immunterapi och innebär att man under en längre tid regelbundet får sprutor med lite av det allergiframkallande ämnet. På så vis tränas kroppens tolerans mot katter. Den första dosen är mycket låg och sedan ökas dosen gradvis tills man nått den högsta nivån.

Sprutorna måste inledningsvis tas varje vecka. Sedan varannan månad under minst tre år. Att vaccinera sig mot kattallergi får man tyvärr oftast bara göra om man har svåra besvär – inte för att man själv drömmer om att ha en katt som husdjur.