För att förhindra att din katt drabbas av åksjuka är det bra att börja träna bilåkning i tidig ålder. Det är bra att börja vänja katten vid bilfärder redan i kattungestadiet, först kortare sedan allt längre sträckor. Det kan till och med vara bra att börja träna i en stillastående bil.

Åksjuka katter blir oftast slöa/trötta, kräks eller dreglar mycket eller gör ett gurglande ljud.

Underlätta för den åksjuka katten

För att göra bilfärden så bra som möjligt kan du förutom den förebyggande träningen också påverka på andra sätt. Servera exempelvis inte någon mat i anslutning till färden, men katten bör ha tillgång till friskt vatten.

Vid svårare fall av åksjuka kan en veterinär skriva ut receptbelagda läkemedel. Det finns även receptfria alternativ du kan använda dig av, t.ex. feromonlösningar som verkar lugnande för katten.

När katten inte kan följa med på semestern

För katter som mår dåligt av att åka bil eller av andra anledningar inte kan följa med finns det andra lösningar. En släkting eller en granne kan vara lösningen, som ett par gånger dagligen sköter kattens toalåda, mathållning, pälsvård och framför allt sysselsätter sig med katten. Att tidvis ha radion på/eller tala in ett band med ägarens röst och som spelas upp då och då, kan minska en eventuell ensamhetskänsla.

Annat alternativ är, att katten får vistas hemma hos någon du känner i dennes bostad, eller som tredje alternativ hyra in den på ett välrenommerat kattpensionat, som man gärna tidigare gjort ett besök hos.

Är du orolig för din katts hälsa?

  • Kontakta oss om din katt mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.