Miss Deci Belle, såg dagens ljus den 26 september år 2000. Mamma Flamman födde på 68:e dygnet och hade inga som helst problem att föda den 87 gram lätta birmaflickan. Värkarbetet fortsatte, men dock ganska svagt, vi blev ganska oroliga, då Flamman kejsarsnittades vid sin första kull och detta var hennes tredje. Hennes juver masserades för att få fram mjölk och lillan lades till tutten - inga problem med maten där inte... Det smaskades för fullt!

Värkarbetet upphörde

Vi ville dock få igång mer mjölk, då detta stimulerar värkarbetet. Efter ett tag kom lillans moderkaka ut. Sen var det stopp. Värkarna var mycket svaga och ibland obefintliga. Vi kände att det fanns fler småttingar därinne.

Veterinären rättade till felläget

Veterinär kontaktades, som bad oss komma in med mor och dotter. Efter en röntgen på djursjukhuset konstaterades det att fyra bebisar fanns kvar i magen, en låg i felläge i födslokanalen. Bebis nummer två hade alltså fastnat. Veterinären rättade till felläget med fingrarna, sedan gavs det dropp och värkstimulerande till mamma Flamman.

Mamman fick hjärtstillestånd

Åtta timmar senare och två omgångar värkstimulerande till, kejsarsnittades mor, medan vi satt med en 12 timmar gammal tös som skrek efter mat och mamma... därav namnet.
Efter snittet kom läkaren in och berättade att de fyra andra var döda, att mor fått hjärtstillestånd vid snittet, men att de fått fart i mor igen.

Vi fick gå in och se en mycket ynklig och svag mor. Efter hennes strapatser ville vi att hon skulle få stanna kvar och vakna ordentligt så att vi såg att hon var okej. Vid elvatiden på söndagskvällen intog vi dagens första måltid på en hamburgerrestaurang, medan Flamman hämtade sig och dottern återförenades med sin mamma.

Hemma igen

Flamman kom hem i ett mycket dåligt skick, rosslande efter slangar i halsen och medtagen efter ingreppet. Hon accepterade dock sin dotter mycket bra och lilla Deci fick äta och mysa med sin mor. Själva gick vi och lade oss och somnade av utmattning, för att sedan vakna ungefär varannan timme så fort det pep i boet...

Dagen efter

När måndagen kom, var jag mycket tacksam för min generösa arbetsgivare och möjligheten att arbeta hemifrån. En kattunge som är "nöjd med livet" antingen sover eller äter. Deci sov tuttade en stund, bytte tutte, skrek, bytte tillbaka, skrek lite till. När en kattunge inte kan slå sig till ro vid en tutte är det hög tid att kika på orsaken. Lilla Deci hade tuttat snällt ända fram till nu.

Lillan vägdes, hon hade tappat i vikt och mamma Flamman hade tappat mjölken i juvern efter gårdagens upplevelser. Operation stödmatning påbörjades.

Modermjölksersättning varannan timme dygnet runt. Lillan var mycket matglad och smaskade i sig från den lilla glaspipetten från Apoteket.

Efter maten masseras magen och rumpa försiktigt för att stimulera matsmältningen. Detta gjordes dock mycket bra av mamma, trots att hon var mycket medtagen fortfarande, var hon mycket mån om sin lilla tjej. Det pysslades och tvättades och kramades för fulla muggar.

Fakta kring kejsarsnitt och ensamma kattungar

När en kattunge är ensam i kullen, speciellt om den är framsnittad, behöver den lite värmehjälp under dom perioder som mor är ute på strapats i resten av huset. Till detta kan en 50 centiliters PET-flaska med varmvatten med en tubsocka runt användas. det går också att ta vanlig varmvattenflaska, elfilt - svag värme eller en uppvärmd vetekudde.

En kattunge som har tagits fram med snitt, har svårt att hålla värmen efteråt på grund av efterverkningar av narkosen. Det är MYCKET viktigt att hålla dom varma. En mamma som har fött fram alla sina små med kejsarsnitt kan behöva en period att "vänja" sig vid bebisarna. Du får då rycka in som extramamma. En hona som fött en normalt och resten via snitt, har ofta hunnit förstå att hon är mor - vänjningsperioden blir då kortare.

Viktigt är också att bebisar vätskas innan dom åker hem efter snitt. Detta är något du får be om själv. Detta är så att du ska få sova lite utan att behöva oroa dig för att dom ska lida av uttorkning och det ger mor en tid att få vänja sig vid småttingar som klampar runt på onda magen.

Som i Decis fall, tappade Flamman mjölken efter snittet, och det händer ganska ofta när honorna blir medtagna. Då är det till att hålla koll på vikten och sedan stödmata vid behov.

Matningen

Vår Flamman fick dessvärre inte igång mjölkproduktionen, då hon fick en livmoderinflammation efter snittet (Flamman skulle ha kastrerats vid snittet, men läkaren sade stopp).

Mjölkstoppet berodde delvis på hennes tillstånd och delvis på att Deci själv har svårt att hålla juvern igång (vi hjälpte henne genom att massera juvern).

Ur Decis liv..

Första veckan passerade och Deci växte och frodades. Mor Flamman började att få lite mer mjölk, tillräckligt för att "underhålla" dagsbehovet. Det vill säga Deci stod still i vikt om vi inte matade henne men hon gick inte ner heller.. Matningarna drogs ner till 4-5 gånger per dag, så att deci skulle få i sig så mycket som möjligt från sin mor. Jag började åka till jobbet på halvtid det gick jättefint.

Vid tredje veckan påbörjades avvänjning med kokt torsk, välling ur fat, köttfärs, uppblött torrfoder. Vi hade fött upp ett litet matvrak!

Deci växte så det knakade och var nog den största bebis jag har haft - när man håller på så pass mycket med en bebis som jag gjorde med Deci, utvecklas ett speciellt band mellan katt och matte eller husse... Deci hade en underbar personlighet redan som liten bebis och jag smälte. Dessvärre kunde vi inte behålla henne, då hon inte var till avel, och vi har begränsat med utrymme i vår lägenhet.

En kattunge som är ensam är uppmärksamhetskrävande och är uppe i en hela tiden, då hon inte har några syskon att busa med... moster Molly fick vänja sig vid att bli attackerad, biten i svans, ben och öron..

Lilla Deci är nu cirka sex månader, kallas numer Ellen och bor ihop med matte Ann Charlotte och huskatten Vera.

© Svenska Katters Sida och Agria Djurförsäkring