Nu bjuder Pälspodden på den senaste forskningen kring diabetes tillsammans med Malin Öhlund, veterinär och forskare vid SLU, samt kattuppfödaren Josephine Norman. I studion smyger också ragdollen Muffin mellan stolarna.

Varför drabbas många katter av diabetes, hur man kan undvika att katten blir sjuk och att kattägarens vardag blir krävande med en livslång behandling?

- Den stora riskgruppen är innekatter som ligger för mycket på soffan samtidigt som de äter för mycket, de blir helt enkelt feta. Det är exakt samma mönster som vi ser hos oss människor, både vi och katterna får samma typ av diabetes som följd av övervikt och ett stillasittande liv, säger Malin Öhlund.

Frågan är när katten kan räknas som fet? Malin menar att djurägare ofta är mer positiva i sin bedömning än veterinärer.

- Tipset är att känna lite lätt med fingertopparna över kattens bröstkorg, det ska vara lätt att känna revbenen. Tittar man på katten uppifrån så ska en midja synas tydligt och under magen ska det inte finnas något bukhäng.

Som side-kick berättar Josephine Norman, uppfödare av ragdolls och uppskattad instagramprofil, hur hon utfodrar sina katter och vikten av rätt kost. Men en bedjande blick behöver inte alltid betyda att katten är hungrig:

- Det kan ofta upplevas som att katten tigger, men i många fall handlar om att den är rastlös eller bara vill ha uppmärksamhet. Prova att lek med den eller gosa lite först så lär du dig att se skillnad på kattens signaler.

Ladda ned Pälspodden och lyssna på den intressanta diskussionen där vetenskapliga rön blandas med praktisk erfarenhet för bättre djurhälsa.

Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring, för alla djurägare som vill vara pålästa och ligga steget före. Tidigare avsnitt hittar du på agria.se/palspodden