Öronskabb är en parasitsjukdom som visar sig genom att din katt kliar sig kraftigt och ofta. Sjukdomen orsakas av parasiter som framför allt lever i hörselgångarna men även runt kattens öron. Hörselgångarna kan fyllas med svartbrunt sekret och skabben kan ge kraftig klåda dock får inte alla katter tydlig klåda. Framförallt drabbas kattungar men det förekommer i alla åldrar.

Vanliga symtom på öronskabb

  • Katten kliar sig kraftigt i öronen
  • Klåda i kattens öron
  • Svartbrunt torrt sekret i öronen
  • Sår kring öron på grund av överdrivet kliande

Diagnostisera katt med öronskabb

Kontakta alltid veterinär om du misstänker att din katt drabbats av öronskabb, då det är väldigt smittsamt och för att få rätt behandling så tidigt som möjligt. Veterinären kommer titta ner i öronen (otoskopera) och kan ofta se skabbdjuren röra sig men ibland behövs mikroskopering. Om öronskabb inte behandlas kan det leda till kronisk öroninflammation.

Hur behandlas öronskabb hos katt?

Det finns flera olika behandlingar mot öronskabb. Vanligen behandlas öronskabb genom noggrann rengöring av öronen och med ett så kallat spot-on preparat mot parasiter. Ibland behandlas det även med inflammationshämmande medel i öronen. Eftersom öronskabb är väldigt smittsamt är det viktigt att du behandlar alla dina katter om du har flera hemma. Öronskabb kan också smitta till hundar.

Hur smittar öronskabb hos katt?

Öronskabb är väldigt smittsamt och smittar vid närkontakt. Sjukdomen kan drabba både katt och hund.