71% av kattägarna vaccinerar sin katt enligt rådande rekommendation*

Många, men inte alla väljer att vaccinera sina husdjur. Tre av tio kattägare hoppar över att vaccinera sin katt. Skydda ditt djur från sjukdomar genom att vaccinera din katt. När du vaccinerar din katt gör du även en insats för alla djurs hälsa, inte bara ditt eget.

Grundvaccination för katt

Grundvaccination mot kattsnuva och kattpest görs med två injektioner. Den första sprutan kan ges när kattungen är 8-9 veckor gammal,  den andra 3-4 veckor senare och vid cirka 1 års ålder.

Hur ofta ska katten vaccineras?

Efter grundvaccinationen ska katter vaccineras årligen mot kattsnuva och mot kattpest vart tredje år.
Vaccinationsrutiner kan dock variera beroende på smittsituation och individuella behov. Din katts livssituation kan påverka hur ofta den behövs vaccineras exempelvis om katten är inne- eller utekatt, utställningskatt, ensamlevande katt eller inte, inför eventuellt pensionatvistelse. Prata med din veterinär vad som är bäst just för din katt. Det finns också vaccin mot vissa andra sjukdomar och skall katten resa utomlands krävs rabiesvaccination.

Vaccinera mot kattpest

Kattpest (felint panleukopenivirus) är ett parvovirus och är en mycket smittsam sjukdom som kan smitta katter i alla åldrar, så det är viktigt att vaccinera katten mot det. Viruset kan föras hem av djurägare via exempelvis skorna till en innekatt, så innekatter bör även vaccineras mot kattpest.

Katter kan även infekteras av hundens parvovirus. Kattpest kan yttra sig på flera sätt, bland annat med diarré och kräkningar men också plötslig död utan symtom för en ovaccinerad katt

Kattpest kan överleva i ett år

Vaccinera mot kattsnuva

Kattsnuva, kattinfluensa, är en relativt vanlig luftvägsinfektion med symptom ungefär som en svår förkylning. De vanligaste infektionsorsakerna är calici- eller herpesvirus. Ibland kan kattsnuva bli kronisk. Vaccin mot kattsnuva ger inte ett hundraprocentigt skydd mot sjukdom men katter som trots vaccination drabbas av kattsnuva får lindrigare symtom än ovaccinerade.

Kattsnuva kan bli kronisk

Rabiesvaccin

Om du planerar att resa utomlands med din katt krävs ytterligare vaccinationer. Enligt Jordbruksverkets och övriga EU-länders regelverk ska katten vara vaccinerad mot rabies och ha ett EU-pass.

Vaccinera katt mot rabies

Vaccinera mot klamydia

Det går att vaccinera mot klamydia för att lindra symtomen som sjukdomen ger men vaccinerade katter kan fortfarande bära på bakterien och smitta andra.

Klamydia hos katt

Tilläggsvaccin

Vissa katter har speciella vaccinationsbehov och då bör du rådfråga din veterinär om speciella tilläggsvaccin.

Varför är det så viktigt att vaccinera, id-märka, kastrerar och försäkra din katt?

Agrias veterinär Lotta Möller berättar här om varför det är så viktigt att vaccinera, id-märka, kastrerar och försäkra din katt.

*Underlaget baserar på en enkätundersökning med 800 hund- och kattägare som är utförd av Xteme på uppdrag av Agria under 2023.