Knölar bör alltid undersökas av veterinären. Desto tidigare de upptäcks och behandlas ju mer ökar chanserna för tillfrisknande.

Tumörer, som betyder knölar, kan vara antingen godartade eller elakartade och de kan förekomma i kroppens alla organ.

Vanliga tumörer hos katt

  • Tumör i munhålan
  • Juvertumör
  • Hudtumör

Katter kan få tumörer i munhålan

Ibland går det att tydligt se en tumör (knöl) i munhålan men kan tumörerna vara mindre och svåra att upptäcka. Då de ofta kan vara elakartade är det viktigt att upptäcka dom så tidigt som möjligt. Undersök därför din katts mun regelbundet. Andra tecken på att din katt har en tumör i munhålan kan vara ökad salivering, att katten har svårt att äta, minskad aptit som kan leda till viktminskning och illaluktande andedräkt. Tumör kan förekomma på olika platser i hela munnen.

Upptäck juvertumör hos katt

Juvertumörer är en av de vanligaste cancerformerna hos våra katter. Eftersom juvertumörer hos katter ofta är elakartade är det viktigt att hitta dem tidigt, hur små de än kan vara. Ta därför för vana att känna igenom kattens juver någon gång per vecka. Honorna har vanligen fyra juverdelar med varsin spene och de sitter utmed bröstkorgens och bukens undersida.

Så upptäcker du juvertumör hos katt

Hudtumörer kan variera i utseende

Hudtumörer kan vara hårlösa eller såriga men de kan också se ut som harmlösa vårtor. En del växer långsamt, en del snabbt och en del sprider sig ut i kroppen (metastaserar). Men bara utifrån utseende eller tillväxt kan man inte avgöra om de är godartade eller elakartade.

Operation är vanligast behandlingen

Tumörer behandlas oftast med operation (kirurgi). Strålbehandling kan används på tumörer för att krympa dom. Kemoterapi och cellgifter är andra behandlingar som används och som också kan kombineras med operation. Vissa tumörer är dessutom svårare att behandla än andra och har sämre prognos. Vid val av behandling tas hänsyn till det individuella djuret såsom ålder, typ av tumör och prognos och eventuellt andra sjukdomar.

Känn igenom din katt regelbundet

Upptäcker du något avvikande i huden, boka tid hos en veterinär. Invänta inte att knölen ska växa till. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och kolla upp knölen innan den börjat växa.

Undersök följande hos katten

  • Finns det några förändringar i honans juverrader?
  • Känner du någon knöl i kattens hud?
  • Känner du plötsligt en knöl någonstans på kroppen som du inte känt förut?
  • Ser det normalt ut i munnen?
  • Lär dig undersöka katten

Så undersöker du din katt