Kontrollera kattens tänder regelbundet för att upptäcka förändringar i tid

På katters tänder bildas en beläggning av plack och kan orsaka tandköttsinflammation (gingivit). Inflammationen i tandköttet kan leda till tandlossning, parodontit. Därför är det viktigt att borsta kattens tänder regelbundet för att få bort beläggningen.

Symtom på parodontit

  • Dålig andedräkt
  • Irriterat tandkött
  • Lösa tänder
  • Katten drar sig för att öppna munnen eller kliar sig mot munnen
  • Försämrad aptit och salivering
  • Problem med att tugga
  • Aggression och nedstämdhet

Det kan vara svårt att upptäcka att katten har ont i munnen. Katten slutar sällan att äta på grund av smärtan utan äter med den sidan av munnen där det gör minst ont.

Vad är parodontit?

Parodontit, kallas ofta för tandlossning, är en kronisk inflammation i tandens stödjevävnad som först förstör mjukvävnaden runt tanden och senare skede käkbenet vilket leder till lösa tänder. Parodontit kan vara lokal i munhålan eller generell. Plackbildning är det som leder till parodontit och tandsten ses i varierande grad.

De skador sjukdomen ger upphov till är irreversibla. Parodontit kan leda till rotspetsabscesser, tandfrakturer då tänder blir skörare och infektion i käkbenet.

Så behandlas parodontit

Behandling består i att försöka stoppa förloppet genom noggrann tandvård hemma. Utöver det behövs regelbunden professionell mätning och rengöring av tandfickor, tandröntgen och genom att dra ut lösa tänder.

Tandlossning är ett sent symtom

Tandlossning är ett sent symtom i sjukdomsbilden, om katten börjar tappa tänder har den haft en tandsjukdom länge. Tandsten är mest skadligt när den har spridit sig under tandköttskanten. Där kan bakterierna växa och infektionen sprida ännu djupare. Där är tandsten även svårast att upptäcka så infektionen kan sprida sig till tandroten och orsaka rotspetsbölder.

Läs mer om tandsten

Läs mer om rotspetsbölder

Borsta tänderna för att förebygga

Bästa sättet att förebygga bildning av plack, tandsten och andra tandsjukdomar är att borsta kattens tänder regelbundet – helst dagligen. Vänj katten vid tandborstning vid en tidig ålder och gör det till en rutin, exempelvis att du borstar kattens tänder innan du borstar dina egna tänder. Kom ihåg att även hålla koll på kattens tandkött.

Så borstar du kattens tänder

Är du orolig för din katts hälsa?

  • Kontakta oss om din katt mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.