Så borstar du tänderna steg för steg

  1. Börja försiktigt och välj ett tillfälle när katten är lugn och trygg.
  2. Vänj först katten vid att du rör vid munnen.
  3. Använd en extra mjuk tandborste för barn, en fingertuta eller en mikrofiberduk lindad runt fingret.
  4. Om du använder tandkräm (vilket sällan behövs), så välj en tandkräm avsedd för katter.
  5. Börja att borsta/gnugga på kindtänderna och fortsätt på resten av tänderna. För in fingret under läppen och låt katten hålla ihop munnen om den vill.
  6. Det är bra om du kommer åt tänderna längst bak i munnen – men det är inte alla katter som går med på det.
  7. Borsta tänderna regelbundet. Helst varje dag.
  8. Glöm inte att berömma katten så den lär sig gilla tandborstningen.

 

Hur ofta ska man borsta kattens tänder?

Borsta kattens tänder regelbundet, helst dagligen, eftersom plack bildas hela tiden i kattens mun och består av bakterier och matrester. Enda sättet att bli av med plack är genom att borsta kattens tänder. Ett tips är att borsta tänderna dagligen vid samma tidpunkt för att göra det till en rutin.

När ska jag börja borsta kattens tänder?

Vänj katten vid tandborstning tidigt, gärna redan som kattunge. Det tar tid att vänja en katt vid att borsta tänderna. När du ska lära din katt att borsta tänderna kan du börja med att föra in fingret under kattens läpp och försiktigt gnugga på utsidan av överkäkens tänder med fingertuta alternativt med en mikrofiberduk lindad runt fingret. Gör detta dagligen tills din katt accepterar detta. Först då introducerar du tandborsten.

Vänj katten vid tandborsten succesivt

För att vänja katten vid tandborsten kan du börja med att dutta tänderna med borsten, sedan borsta i några sekunder och för att successivt öka tiden du borstar tänderna. Kom ihåg att ge katten mycket beröm och belöna katten för att göra tandborstningen till något positivt. Håll aldrig fast katten med tvång.

Var gärna två om katten är ovan

Det är oftast lättast att borsta tänderna om du låter katten sitta i knät med ryggen mot din mage. Är ni två personer som hjälps åt kan den ena fungera som ”stöd” bakom katten medan den andra står framför katten och borstar. Att ställa sig själv framför katten och försöka borsta resulterar oftast i att den backar allt längre bakåt för att försöka komma undan och till slut räcker inte dina armar till.

Borsta med små rörelser

Tändernas utsidor borstas med små gnuggande rörelser. Försök vara särskilt noga med tandköttskanten där tandstensbildningen startar. De stora kindtänderna i överkäken är extra utsatta och därför är det bra om du kommer åt dem trots att det kan vara svårt.

Tänk på! Borsta aldrig kattens tänder med tandkräm som är avsedd för människor. Karies är mycket ovanligt på katten så fluor behövs inte.

Använd tandkräm för katter

Vill du ha tandkräm ska du använda en tandkräm avsedd för katter. Den smakar ofta gott och kan vara ett bra sätt att göra det hela mer lustbetonat. Det finns bland annat tandkräm med leversmak som många djur tycker om. Men tandkräm är inte nödvändigt då det är gnuggandet som tar bort placken. Använd INTE tandkräm med fluor.

Varför är tandvård viktigt för katten?

Plack är en beläggning som består av bakterier och matrester i munnen och produceras dagligen. Om man inte avlägsnar plack regelbundet kan problem uppstå. Plack kan bilda tandsten men framför allt kan plackbildningen leda till tandköttsinflammation och tandlossning genom spridning under tandköttskanten.