Symtomen av ringorm syns vanligtvis på huvud, hals, rygg och ben på katter. Hur mycket symtom en katt får varierar från individ till individ. Hos kattungar, äldre katter och katter med nedsatt immunförsvar syns symtomen oftast tydligare. Medan andra katter inte tycks lida alls av sjukdomen och kan vara symtomlösa.

Vanliga symtom hos katt med ringorm

  • Håravfall
  • Runda kala fläckar i pälsen
  • Mjäll och flagnande hud
  • Krustor och skorpor i huden
  • Rodnad och sår i huden
  • Klåda och eksem

Hur behandlas ringorm hos katt?

Eftersom ringorm är väldigt smittsamt för både djur och människor ska du kontakta din veterinär om du misstänker att din katt är smittad. Katter som behandlas för ringorm behandlas med ett svampdödande medel ofta i kombination med schampo. Katter kan vara symptomlösa smittbärare av ringorm vilket innebär att om en katt i hemmet drabbas av ringorm ska alla behandlas. I hushåll där det bara finns en katt och som har ett bra immunförsvar kan infektionen läka av inom 1-3 månader men eftersom människor och andra djurslag kan smittas får en riskbedömning göras om katten bör behandlas ändå.

Hur smittas katter med ringorm?

Ny smitta kan exempelvis komma från en ny katt i hemmet, utställningar, delande av hårborstar med mera. Symtomlösa katter sprider ofta smittan och en enda symtomlös katt kan smitta ner flertalet andra katter. Eftersom svampsporer sprids till miljön, där de kan leva i flera månader, kan katter smittas om och om igen trots att de har behandlats.

Noggrann sanering efter ringorm hos katt

Svampsporer kan leva i miljön i månader till år. Därför är det extra viktigt med en noggrann sanering av miljön om en eller flera katter drabbas av ringorm. Struntar du i det riskerar du att smittan kommer tillbaka eftersom svampsporerna överlever i månader och ofta är svåra att få bort.

Ringorm hos katt kan smitta till människor

Ringorm är är en zonoos, vilket innebär att sjukdomen kan smitta från djur till människa. Hos barn, äldre personer och de med nedsatt immunförsvar kan hudproblemen som sjukdomen medför bli svåra. Kontakta läkare om du misstänker att du smittats av ringorm.

Källa:

SVA - Statens veterinärmedicinska anstalt

Läs mer om ringorm hos katt på SVA:s webbplats