3 tips till katter som klöser

  • Alla katter bör ha tillgång till ett klösträd hemma – även om de kommer ut och kan klösa på riktiga träd.
  • Lodräta klösträd ska vara höga nog så att katten kan sträcka ut sig helt. Trädet för huskattägarna bör vara minst 90 cm.
  • Många katter gillar också tillgången till plana klösmöjligheter, t ex de klösbrädor som kan köpas billigt på djurkliniken eller i djuraffären.

Om hur Nala slutade klösa på soffan – beteenderådgivaren berättar

Nala var en liten fin, trefärgad honkatt på 3 år. Ägaren Helle kontaktade mig för hon var trött på att Nala klöste på och förstörde hennes soffa. Nu hade ägaren bestämt sig för att köpa en ny soffa och ville förekomma att den också skulle klösas sönder.

Hur började klösandet?

Det är alltid bra att veta vad som hände när beteendeproblematiken började. Den kan nämligen hjälpa mig med att förstå orsaken till problemet. I Nalas fall eskalerade klösandet när det var högljutt vägarbete utanför hemmet. Nala gömde sig ofta under soffan under dagarna men på kvällstid - när det var lugnt igen - kom hon fram och började klösa igen. Vägarbetet skulle pågå i flera månader.

Vad hade ägaren gjort för att sätta stopp för problemet?

Det är också viktigt för mig att veta hur ägaren reagerar när katten beter sig på ett problematiskt sätt. Några insatser från ägaren kan hjälpa till att lösa problemen medan andra faktiskt kan förvärra dem, även om ägarens intention är den rakt motsatta.

Helle hade fått rådet av en annan kattägare på Facebook att hon skulle skälla ut Nala eller spruta vatten på henne med en vattenpistol när hon klöste på soffan. Men det förändrade ingenting.

Varför klöser katten?

När man jobbar med kattens beteende är det viktigt att förstå varför beteendeproblematiken uppstått. Varför gör min katt såhär? Är det för att ödelägga mina fina saker? Är det för att provocera mig? Är det en protest mot att hen inte fick våtfoder i morse?

Det finns alltid en orsak till att katten gör som den gör. Beteendet uppfyller ett behov hos katten. Att göra saker med trots, för att hävda sig eller för att provocera, är mänskliga egenskaper. Det var alltså inte det som orsakade Nalas klösande på Helles soffa.

Katten klöser bland annat för att markera territorium med sin doft. När katten känner sig hotad eller stressad har de ytterligare ett behov av att markera. Det gör dem tryggare. När Helle skällde ut eller sprutade vatten på Nala gjorde det henne ännu mer stressad – och det fick henne faktiskt att klösa ännu mer. Raka motsatsen till vad Helle önskade.

Helle köpte några fina klösträd till Nala och belönade henne för att använda dem istället för soffan. Hon gav också Nala tillgång till ett rum som låg längst bort från det larmande vägarbetet så hon kunde gömma sig och söka trygghet där när hon hade behov av det.