Hund

Gomspalt

Hej, hur vanligt är det med läppspalt? En valp efter min hane fick läppspalt. Valpen föddes med ett ärr på läppen, och nu när han blivit äldre saknas han två tänder fram. Vi tog självklart valpen till vetrinär för kontroll för att utesluta gomspalt, tre specialister avgjorde att där inte var något hål och att han skulle kunna leva ett normal liv utöver några saknade tänder och en sned läpp. Han handmatades från dag 1 men blev aldrig utstött av tiken. Kan det ligga i föräldrarnas gener med gom/läppspalt eller är det en ren missbildning som foster? Mvh

Svar från veterinären

Vid gomspalt åtföljs den ofta med käkspalt eller läppspalt. Det fins risk för att det samtidigt kan förekomma andra missbildningar som vattenskalle och navelbråck.
Gomspalt kan bero på att tiken exponerats för toxiska ämnen, tiken behandlats med kortison, virusinfektioner, överdosering med vitaminer och mineraler.
Genetisk betingad gomspalt förekommer.
Arvsgången anses vara enkel recessiv men även autosomal dominant arvsgång har föreslagits inom olika raser.
Ur avelshygiensik synpunkt bör man avstå från att avla på nära släktingar till valpar med gomspalt,
Enligt Sund Hunavel- genetiska anomalier hos hundar; Berit Wallin ; SKK

Välj område

Hittar du inte svaret på din fråga?

Ställ en egen fråga
Byt djurslag

Du är nu på "Fråga veterinären Hund" där du kan söka efter frågor och svar. Är du även intresserad av andra djur kan du gå in på:

Om du har ett akut sjukt djur, vänd dig till närmsta veterinär.
Om du har ett akut sjukt djur, vänd dig till närmsta veterinär.

kommer ej publiceras

kommer ej publiceras

kommer ej publiceras

Vi har inte möjlighet att besvara alla frågor som ställs. Tänk på att alla besvarade frågor kommer att publiceras på agria.se