Vanliga orsaker till veterinärbesök för Golden Retriever

  • Mag- och tarmsymtom
  • Rörelseapparaten
  • Neoplasi

Vi ser att Golden Retrievern besöker veterinären oftare än jämförelsegruppen Alla Raser. De vanligaste orsakerna till besök är symtom från mag- och tarmkanalen, rörelseapparaten, samt neoplasi. Neoplasi, som är nummer tre på listan kan exempelvis handla om tumörer i huden.

Golden Retriever jämfört med andra raser

Jämfört med gruppen Alla Raser så har Golden Retrievern fler veterinärvårdsbesök för mag- och tarmsymtom, öroninflammation, smärtsymtom från rörelseapparaten, tumörer i huden och blodöra. Indelningen Alla Raser är en hopslagning av Alla Rasers samlade statistik jämfört mot Golden Retriever.

Frekvensen av veterinärbesök mellan åren 2016-2021 för Golden Retriever jämfört med gruppen Alla Raser:

Frekvensen av veterinärbesök mellan åren 2016-2021 för Golden Retriever jämfört med gruppen Alla Raser

Sällan förekommande diagnoser hos Golden Retriever

  • Hjärta
  • Nedre luftvägar
  • Smärtsymtom från ryggen

Många raser har diagnoser som är vanligare i rasen, men också diagnoser som är mindre vanliga. Jämfört med gruppen Alla Raser så besöker Golden Retrievern veterinären mer sällan för diagnoser som är relaterade till hjärta, nedre luftvägar och smärtsymtom från ryggen.

Statistik för Golden Retriever

Golden Retriever är en populär hundras och många Golden Retriever är försäkrade i Agria, det innebär att statistiken är omfattande och tillförlitlig.

Vill du veta mer om Golden Retriever?

Är du intresserad av att läsa mer om Golden Retriever? På Svenska Kennelklubben och hos rasklubben hittar du mer information om rasen. Där får du bland annat koll på rasens egenskaper, sjukdomar och skador.

Mer om Golden Retriever hos Svenska Kennelklubben

Om Agria Breed Profiles

Antal veterinärbesök för varje hundras jämförs med hur vanlig diagnosen är för gruppen ”Alla Raser”. Underlaget bygger på de hundar som besökt veterinär och använt sin djurförsäkring under perioden 2016-2021.

Frekvensen är beräknad på hund-År-under-Risk (ÅUR) vilket avser den tid som varje hund varit försäkrad under perioden 2016–2021. En hund som varit försäkrad i ett år genererar 1,0 ÅUR, en hund försäkrad i ett halvår genererar 0,5 ÅUR. Frekvenser anges som antal hundar som registrerat en händelse (veterinärvård eller dödsfall) per 10 000 ÅUR. En hund som har fler än en händelse inom en diagnoskategori räknas endast en gång per kategori, men räknas separat inom varje ny diagnoskategori. Kategorier där färre än 8 hundar råkat ut för en ersättningsbar skada (veterinärvård eller dödsfall) redovisas inte. En ras kan innehålla flera pälsslag- eller storleksvarianter.

Agria Breed Profiles är baserad på data från Agria Djurförsäkring som speglar hälsostatusen hos våra svenska hundar. Det primära målet avseende Breed Profiles är att tillhandahålla underlag för svenska rasklubbar i deras hälsoarbete inom sina raser. De första profilerna överlämnades till Svenska kennelklubben och de olika rasklubbarna 2002 och omfattade åren 1995–2002. Därefter har Agria presenterat fyra uppdateringar; 1995–2006 (cirka 100 raser), 2006–2011 (cirka 130 raser), 2011–2016 (cirka 180 raser) och denna version 2016-2021 (cirka 180 raser).

Mer om Agria Breed Profiles