Hälta hos hund

Att hunden blir halt kan bero på många orsaker och kan variera i hur det visar sig. En del hältor kommer smygande, andra kommer plötsligt, en del uppkommer efter vila och andra efter aktivitet. I vissa fall kan hunden stödja på benet och i andra fall blir hunden helt blockhalt och kan då inte alls ställa ner eller stödja på benet. Om din hund är halt betyder det att något gör ont i benet, tassen eller ibland i ryggen.

När ska jag söka vård för hälta på hund?

Akut vård

  • Om din hund är blockhalt, alltså inte stödjer på benet alls, ska du alltid söka akut vård.
  • Om hunden är svullen över benet eller leden och öm ska du alltid söka akut vård.
  • Om du har en valp med hälta ska du alltid söka akut vård.
  • Om din hund har nedsatt allmäntillstånd, exempelvis kräkningar och feber tillsammans med hälta ska du söka akut vård.

Boka tid hos veterinär

  • Om hunden har hälta som kommer och går ska du boka en veterinärtid.

Avvakta

  • Om hunden inte är svullen och blir märkbart bättre, ger mer stöd på benet efter varje timme.

Misstänker du att din hund mår dåligt?    

  • Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Läs mer här
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
  • Vårt mål är att din hund ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Möjliga orsaker till hälta:

1. Artros

Artros är en kronisk ledsjukdom som ger pålagringar i leden vilket ger onormal belastning på leden med smärta som följd. Hältan förvärras av aktivitet och hunden visar ofta stelhet och ovilja till att röra sig. Genom att hålla hunden i god vikt, kondition och muskelmassa kan du minska risken för att din hund drabbas av artros.

Läs mer om artros hos hund

2. Frakturer

Hunden kan även råka ut för frakturer, oftast till följd av trauman som sparkar från häst eller vilt eller fall från en höjd. Frakturer ger oftast blockhälta, kraftig smärta och hunden behöver akut vård.

3. Höftledsdysplasi (HD)

Vid höftledsdysplasi utvecklas höftleden fel vilket kan ge symtom som hälta och stelhet. HD är vanligare hos de större hundraserna och bakgrunden till sjukdomen är komplex med faktorer som arv, miljö, tillväxthastighet och utfodring.

Läs mer om höftledsdysplasi

4. Klobrott

Klobrott är en vanlig orsak till hälta hos hund. Klokapseln kan ha ryckts loss helt eller spruckit, den känsliga pulpan blottas och hunden kan då börja halta av smärta och obehag vid belastning. Håll klorna kortklippna och undersök tassarna och klorna dagligen.

Läs mer om klobrott

5. Korsbandsskada

Korsbandet är två ligament som sitter inne i knäleden. Oftast går korsbandet av efter en längre tid av småskador vilket har orsakat slitage. Om din hund visar plötslig hälta på ett bakben, har hälta som kommer och går och/eller är svullen över knäleden kan det vara korsbandet som spökar. Håll din hund i god vikt och välmusklad för att undvika korsbandsskador.

Läs mer om korsbandsskador

6. Ormbett

Ormbett orsakar kraftig svullnad och hälta om din hund blivit biten i tassen eller benet. Har din hund blivit huggormsbiten behöver den komma under akut vård, försök att hålla hunden i stillhet, lyft den gärna om möjligt för att minska spridningen av giftet och ta den omedelbart till veterinär.

Läs mer om ormbett hund

7. Osteokondros

Osteokondros är en tillväxtrubbning i leder och drabbar oftare stora och snabbväxande raser. Oftast drabbas armbågsleder men även bog-, has- och knäleder kan drabbas. Sjukdomen kan ge varierande hälta som blir sämre efter vila. Osteokondros leder till pålagringar i lederna (artros).

Läs mer om osteokondros

8. Patellaluxation

Patellaluxation innebär att knäskålen hamnar ur led. Symtom som att hunden på promenaden hoppar till med bakbenet, håller upp det eller haltar är tecken på patellaluxation. Det är vanligare att små hundar drabbas och det är viktigt att hålla din hund i god kondition, normal vikt men även noga välja föräldrardjur som gärna har genomgått patellaundersökning innan avel då tillståndet är ärftligt.

Läs mer om patellaluxation

9. Skärsår

Om din hund har fått ett djupare skärsår i tassen brukar hunden blöda och halta. Ett ytligt skärsår behöver inte blöda. Håll hunden i stillhet, spola rent om möjligt, lägg tassbandage om kraftig blödning och ring veterinär för att få en bedömning.

Läs mer om skärsår

10. Stukningar och sträckningar

En stukning innebär att hunden har trampat snett och fått en lindrig ledskada. Om hunden inte är svullen över leden eller blockhalt kan strikt vila vara den bästa behandlingen. En tydlig förbättring av hältan ska ses nästa dag annars bör hunden undersökas.

Läs mer om stukningar hos hund

Sträckningar är vanligt vid explosiva träningsformer eller jakt. Var noga med att hunden får värma upp innan hård ansträngning för att undvika sträckningar.

Läs mer om muskelsträckningar

Andra orsaker till hälta

  • Grus/barr/sand eller annat kan fastna mellan trampdynorna på promenader och orsaka obehag och tillfällig hälta. Kontrollera alltid hundens tassar noga, skölj av om möjligt.
  • Under vintern kan hunden få köldkramp. Detta innebär att kylan hämmar blodcirkulationen till tassarna. Din hund håller oftast upp en eller flera tassar i luften, haltar fram eller vill inte gå alls. Värm tassarna försiktigt, gå kortare promenader de kallaste vinterdagarna eller använd skor för att undvika problem. 
  • Autoimmuna ledsjukdomar som exempelvis polyartrit. Polyartrit är en sjukdom där flera leder påverkas samtidigt vilket ger symtom som stelhet, hälta och svullnad i lederna. Det finns olika varianter av artrit, däribland SLE och reumatisk polyartrit. Diagnos ställs genom klinisk undersökning, blodprov och ibland ledvätskeanalys. 

Tips!

Kolla alltid igenom din hund, känn på tassar och ben för att veta hur hunden ska kännas när den är frisk. Det blir lättare för dig att avgöra när hunden har en svullnad eller avvikelse som behöver undersökas av en veterinär.