Tänk på det här om din hund ätit en padda

  • Inspektera hunden, framför allt i munhålan
  • Om du vet att hunden tuggat på en padda kan du avvakta under observation
  • Om hunden börjar salivera kraftigt eller blir påverkad på annat sätt bör veterinär kontaktas

Är alla paddor giftiga?

Paddor har körtlar i huden som avsöndrar ett ämne som är mer eller mindre giftigt. Paddgifter kallas även för bufotoxiner och de svenska paddornas gifter anses inte vara jättegiftiga. Men i tropikerna finns det betydligt giftigare paddor och grodor med livsfarligt gift.

Vad händer om en hund äter eller slickar på en padda?

Paddförgiftning är ofta inte så allvarligt men kan vara nog så besvärande för hunden. Om en hund biter tag i, slickar eller äter en levande padda kan det leda till att hunden börjar dregla kraftigt, vilket i värsta fall kan leda till vätskeförlust. Hunden kan även bli desorienterad och slö.

Hur kan jag hjälpa hunden?

Du kan försöka att torka av tandköttet med en blöt handduk eller liknande, skölj ur handduken mellan torkningarna. Detta för att om möjligt minimera mängden gift hunden kommer absorbera. Du kan även hjälpa hunden genom att torka saliv runt munnen och försök hålla hunden hals torr och ren från dregel. Försök dock inte spola munnen med vatten då hunden riskerar få vattnet i fel strupe. Håll hunden under uppsikt om fler symtom tillkommer.

När ska jag kontakta veterinär?

Kontakta veterinären om dreglandet inte avtar eller hunden verkar desorienterad. Veterinären kan i vissa fall ge hunden en spruta så att salivproduktionen upphör tills giftet försvunnit ur kroppen.

Är du orolig för din hunds hälsa?

  • Kontakta oss om din hund mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.