Vad ska jag göra om min hund får diarré?

  • Ge hunden fri tillgång på vatten
  • Håll uppsikt att hunden dricker och får i sig vätska
  • Ge därefter hunden små portioner skonkost
  • En valp ska dock aldrig svälta

Normalt sett bajsar en hund formad avföring upp till tre gånger om dagen. Vid diarré hos hund kan avföringen bli lös, slemmig, gul och vattnig. Det är inte ovanligt att avföringen kan bli lätt blodblandad efter några dagars diarré. Det kan ta några dagar tills avföringen är helt normal men du ska se en förbättring för varje dag som går. Oftast går diarrén över på några dagar men ibland behöver veterinär uppsökas.

Mindre portioner skonkost kan hjälpa

Om en hund får diarré kan skonkost eller speciell dietkost ges. Skonkost är lättsmält mat som exempelvis kan bestå av kokt vit fisk eller kyckling och vitt ris eller potatis. På veterinärkliniker och apotek finns också speciella foder och tillskott som kan ha en positiv effekt på diarrén.

Så gör du skonkost till hund

Diarré kan ge vätskebrist

En hund som har diarré kan förlora mycket vätska och det kan leda till vätskebrist. Unga och äldre hundar kan hantera vätskebrist sämre än vuxna individer. Du kan kontrollera om din hund är uttorkad genom att känna på tandköttet som ska vara glatt och inte klibbigt. Eller genom att lyfta huden på hjässan eller i nacken som i normala fall drar sig tillbaka snabbt men vid uttorkning bildas ett kvarstående hudveck.

Så gör du vätskeersättning till hund

Agria Vårdguide

Vi finns till för dig när du känner oro för din hunds hälsa och är osäker på hur du ska agera. Våra erfarna veterinärer ger dig råd och gör en första bedömning av din hunds hälsotillstånd. Du når oss dygnet runt via appen Agria Vårdguide.

Läs mer om Agria Vårdguide

Olika sorters diarré hos hund

Diarréer kan vara både akuta eller kroniska och det är också skillnad på tunntarmsdiarré och tjocktarmsdiarré. En hund kan ha både tunntarmsdiarré och tjocktarmsdiarré.

Diarré i hundens tunntarm

En hund med tunntarmsdiarré bajsar stora mängder lös vätska. Allmäntillståndet kan bli nedsatt, det förekommer att hunden kräks och att matlusten minskar. Kommer det mycket mörkt blod när hunden bajsar är det allvarligt och du bör söka veterinärhjälp omgående. I tunntarmen tas näring upp så vid kraftiga inflammationer och även vid långvariga problem kan viktnedgång och näringsbrist uppstå.

Diarré i hundens tjocktarm

Allmäntillståndet är ofta bra hos en hund med diarré i tjocktarmen. Däremot bajsar den oftare och avföringen minskar konstant samtidigt som den blir lösare. Bajset kan också vara slemmigt. Hunden kan få trängningar, det vill säga att hunden försöker bajsa utan att något kommer ut. Irritation och småsår i tarmen kan ge upphov till en liten ljusare blödning men det är inte farligt. Ofta kan tjocktarmsdiarré dämpas av lite extra fibrer i kosten medan andra gånger så fungerar en mer lättsmält kost bättre.

Långvarig diarré

Om din hund inte blir bättre eller får ständiga återfall bör du söka veterinär för att få behandling och utreda den bakomliggande orsaken till mag- och tarmproblemen. Några möjliga orsaker kan vara foderintolerans, parasiter, sjukdom i andra organ

När ska jag söka veterinär?

  • Om hundens allmäntillstånd försämras (feber, mycket slö eller uttorkad)
  • Om du misstänker att hunden svalt ett främmande föremål
  • Om hunden är mycket ung eller gammal och snabbt blir uttorkad
  • Om diarrén blir mycket blodblandad (lite ljust blod är inte farligt)
  • Om hunden tappar hull
  • Om hunden inte blir bättre trots svält och skon/specialkost eller om hunden får återfall
  • Om du är osäker på om ett besök till veterinären är nödvändigt kan du alltid ta kontakt med Agria Vårdguide för en första bedömning
  • Valpar kan behöva vård av veterinär i ett tidigare stadium än en vuxen hund