Vad är höftledsdysplasi?
Vid höftledsdysplasi utvecklas höftleden felaktigt. Det sker en rubbning i ledens utveckling som ger en dålig passform mellan lårbenet och bäckenet vilket medför en slapphet i leden och inflammation. Benpålagringar kan senare uppstå runt leden. Det finns olika graderingar på hur väl lårbenet och bäckenet passar och för vissa hundar är det ett mindre skav som inte ger symtom medan andra hundar kan behöva operation.
Vad är orsaken till höftledsdysplasi?
Höftledsdysplasi är en komplex sjukdom som orsakas av olika faktorer.
- Genetik: Sjukdomen tros till viss del utvecklas av felaktig avel där hundar med höftledsdysplasi har använts i aveln, vilket kan föra problemet vidare till valparna. Tyvärr är det ingen garanti även om föräldradjuren har bra höfter men det kan ge bättre förutsättningar för valparna. Ingen hund med kliniska symtom på höftledsdysplasi oavsett gradering bör användas i avel.
- Tillväxthastighet. Valpen ska inte överutfodras då det kan påskynda tillväxten och kan leda till en felaktig passform när valpen växer.
- Extrem träning: En valp som växer ska inte överbelastas med för explosiv eller intensiv träning under tillväxtperioden då detta kan påverka lederna negativt.
- Övervikt: Hunden bör alltid hållas i god kondition och hälsosam vikt. Övervikt belastar lederna vilket över tid kan ge felbelastning och förslitningsskador på brosket i höftleden. Förslitningsskadorna leder till att kroppen försöker skydda brosket och skapar benpålagringar, så kallad artros.
Vad är symtomen på HD?
En del hundar blir inte alls påverkade av höftledsdysplasin medan andra kan visa symtom som:
- Stelhet
- Svårigheter att resa sig eller att gå i trappor
- Hälta
- Ovilja att gå på promenader
- Ovilja att hoppa och leka
- Smärta vid beröring av höftområdet
Det är vanligare att stora och tunga raser får problem med HD då lederna påverkas i högre grad.
När bör hundens höfter röntgas?
Höftledsröntgen som görs i syfte att kontrollera individens höftstatus hos Svenska kennelklubben bör göras när skelettet vuxit klart. För små till mellanstora raser är lämplig ålder runt 1 år medan större raser ska röntgas vid 18 månaders ålder.
Vid bedömning av höftledsdysplasi används grader, graderna säger dock inte per automatik om hunden får besvär eller inte. Följande grader finns:
- HD grad A: Normala höftleder
- HD grad B: Normala höftleder
- HD grad C: Lindrig dysplasi
- HD grad D: Måttlig dysplasi
- HD grad E: Höggradig dysplasi
Det finns hundar med HD grad D som redan som unga blir mycket halta och handikappade – och andra som kan leva ett långt liv utan att bli halta förrän sent i livet. Det är således mycket individuellt. Övervikt, utfodring, motion och mycket annat påverkar hundens livslängd och om den blir halt eller inte.
Hur går höftledsröntgen till?
- Du behöver beställa avläsning av röntgenbilderna hos SKK innan du bokar en tid hos veterinären. Du kan beställa avläsning 12 månader i förväg innan ditt besök.
- Boka en tid hos en veterinär för höftledsröntgen.
- Hunden ska vara fastande (minst 6 timmar) inför besöket då den får lugnande medel.
- Röntgenbilderna skickas till SKK och svaret skickas till dig på mejl. Resultatet publiceras även på SKKs hunddata och avelsdata.
Läs mer och beställ röntgenavläsning hos SKK
Tänk på!
7 dygns karenstid gäller efter röntgen. Detta betyder att hunden inte får delta i exempelvis utställningar eller tävlingar inom 7 dygn efter röntgen.
Hur behandlas höftledsdysplasi?
Vissa hundar visar inga kliniska symtom på höftledsdysplasi och kan då leva ett helt normalt liv. Behöver din hund behandlas kan det vara nödvändigt med smärtstillande och antiinflammatorisk medicin i kortare eller längre perioder. Vid stora besvär kan man operera hunden genom att hunden förses med en höftledsprotes. Det är ett stort kirurgiskt ingrepp men kan ge ett bra resultat och hunden kan i bästa fall leva smärtfritt. Efter operationen är det viktigt med sjukgymnastik för att bygga upp musklerna igen. Det finns tillskott för leder som kan provas, hör med din veterinär.
Hur kan HD förebyggas?
När du väljer valp
Höftledsdysplasi är en komplex sjukdom och flera faktorer har betydelse för dess utveckling. Om möjligt ska man välja en valp vars föräldrar, mor- och farföräldrar har HD- grad A eller B. Hundar med kliniska symptom på höftledsdysplasi oavsett gradering bör ej användas i avel.
För den unga hunden
En ung växande hund bör hållas normalviktig och inte växa för fort. Allsidig träning är bra och bygger upp muskler men undvik extrem träning.
För den vuxna hund med symptom
En hund med höftledsdysplasi ska röra på sig, men på rätt sätt. Det är viktigt att bygga upp musklerna i hundens lår och rygg genom sjukgymnastik och hundens leder kan användas men inte överbelastas. Övervikt ska undvikas då överviktiga hundar brukar vara mer besvärade av höftledsdysplasi.