Undvik glykol på marken

Glykol är en söt vätska som kan vara lockande för hundar att slicka i sig om vätskan spillts ut på marken. Låt inte din hund nosa runt och slicka på marken på parkeringar eller kring bilar. Framför allt kylarvätska innehåller glykol men även låsolja och bromsvätska kan innehålla glykol vilket kan göra din hund riktigt sjuk. Det behövs inte särskilt stor mängd glykol för att en hund ska bli sjuk.

Akut behandling krävs om din hund fått i sig etylenglykol, invänta inte eventuella symtom

Symtom på glykolförgiftning

De första symtomen på glykolförgiftning kommer inom 30 minuter till uppåt 12 timmar efter att hunden fått i sig glykol. Symtomen kan vara illamående, kräkningar, kraftigt ökad törst, kramper och vinglighet. Ibland beskriver hundägare det som att hunden verkar berusad.

Efter 12 timmar kan det verka som att faran är över

Eftersom de giftiga ämnena i glykolen bryts ner på olika sätt kommer alla symtom inte samtidigt. Hunden kan verka må bättre, men efter mellan 12 och 24 timmar efter förgiftningen kan en försämring ses i allmäntillståndet. Hunden visar symtom på akut njursvikt, andhämtning kan bli tyngre, kramper kan förekomma och medvetslöshet.

Så behandlas glykolförgiftning

Om det inte gått längre än 1-3 timmar sedan hunden fått i sig glykol kan veterinären försöka kräka hunden. En hund som kräks upp glykolen kan ändå behöva fortsatt behandling med dropp och understödjande behandling beroende på mängden glykol hunden fått i sig. Antingen ges motgift (antidot) eller etanol i dropp under några dagar för att blockera etylenglykolets farliga effekt på framför allt njurarna.

När ska jag kontakta veterinär?

Om du misstänker att din hund fått i sig glykol måste du så snart du kan ta den till veterinären.

Så kan du förebygga glykolförgiftning

Förebygg glykolförgiftning genom att inte använda kylarvätska innehållande etylenglykol eller att använda det med stor försiktighet. Om du spillt ut etylenglykol bör du genast torka upp det så att din hund eller något annat djur inte får i sig det. Ett alternativ är att använda propylenglykol i stället då det är mindre giftigt.

Vanliga frågor om glykol

Motgift (anitdot) mot glykol finns men kan vara svårtillgänglig och alla veterinärer har den inte på lager. I stället kan etanol i dropp ges.

Glykol är mycket farligt för hundar. Det är nedbrytningsprodukterna i etylenglykol som kan skada hundens njurar och även hjärta. Propylenglykol innehåller något mindre glykol.

Har hunden fått i sig mer än 2 ml/ kg rekommenderas behandling. Om det är osäkert hur mycket hunden fått i sig kan veterinären välja att påbörja en behandling för att vara på den säkra sidan eftersom etylenglykol är så pass farligt.

Glykolförgiftning visar sig från 30 minuter till 12 timmar efter att hunden fått i sig glykol.

Glykol är en söt vätska som kan vara lockande för hundar att slicka i sig.