Blandrashundar är de mest populära vovvarna i stallet och leder tio-i-topp ligan med flera svanslängder. Den klassiska stallhunden jack russell kommer en bra bit efter i antalet hundar, men hamnar ändå på andra plats och inte långt före trean schäfern.

Stallhundarnas 10-i-topp:

  1. Blandrashund
  2. Jack Russell terrier
  3. Schäfer
  4. Labrador
  5. Border collie
  6. Golden retriever
  7. Tax
  8. Rottweiler
  9. Dansk-svensk gårdshund
  10. Chihuahua

- Många av våra hästägare gillar också att ta med sig sina hundar till stallet, vilket är bra eftersom mycket tid spenderas där och hunden slipper vara ensam hemma. Men det gäller att vara uppmärksam på de faror i stallet som hunden kan råka ut för, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Lösspringande hundar kan lätt råka ut för skador

De flesta hundar som hör hemma på gården och har lärt sig stallets spelregler går lösa, men besökande hundar som inte är vana vid hästar och katter bör alltid vara kopplade. På vissa anläggningar finns det särskilda hundparkeringar för att undvika skador och olyckor.

För lösspringande hundar är risken att bli trampad eller sparkad med allvarliga skador som följd överhängande. Men också att hundens jaktinstinkt vaknar och hästarna blir villebråd. Likaså gäller det för vallhunden som vill vara hjälpsam och samla flocken.

- För att undvika olycksrisken är en riktigt lydig hund det bästa alternativet. Om hunden inte lyder på kommando är det tryggare att ha den kopplad, säger Patrik Olsson.

Se upp för råttgift

I de flesta stall finns det lådor med råttgift som kan locka en nyfiken hund. Råttgift kan vara olika farligt beroende på vilken sorts gift det handlar om.

- En del hundar får i sig råttgiftet direkt, men de kan också påverkas om de äter möss eller råttor som i sin tur fått i sig giftet, säger Patrik Olsson.

Råttgift innehåller ämnen som försämrar blodets förmåga att koagulera. Om din hund fått i sig råttgift kan det leda till inre blödningar. Detta tillstånd kan vara livshotande. Kontakta en veterinär om du misstänker att hunden fått i sig råttgift. Om olyckan skulle vara framme är det tryggt och bra med en hundförsäkring som betalar en del av veterinärbehandlingen.