“Drevern är en jakthund för alla. Drevern har en enorm jaktlust och fantastisk mentalitet, vilket gör att den fungerar utmärkt både i skogen och i hemmet.” – Svenska dreverklubben

Kort fakta om Drever

Ras: Drever
Storlek: 30-38 cm i mankhöjd.
Vikt: 14-20 kg
Egenskaper: Lugnt temprament med stor jaktlust 
Användningsområde: Drivande jakthund
Vanliga sjukdomar och skador: Andningsproblem
Ursprungsland: Sverige

Är du en perfect match med drever?

Drever passar dig som jagar och vill ha en hund med stor jaktlust att jaga hare, räv, rådjur eller hjort tillsammans med. Drever fungerar utmärkt både i skogen och i hemmet som en lugn och kär familjemedlem.

Hur ser en drever ut?

Drevern är en lågställd och relativt långsträckt hund. Kroppen präglas av styrka och robusthet med väl utvecklad muskulatur och rörlighet. Drevern finns i olika färgkombinationer där röd/vita, svart/vita och trefärgade är främst förekommande. En drever väger oftast mellan 14-20kg, men vikten kan varierar en del beroende på hundens kön och kroppsbyggnad.

Hur stor är en drever?

  • Tikar blir mellan 30-36 cm i mankhöjd, där idealet är 33 cm.
  • Hanar blir mellan 32-38 cm i mankhöjd, där idealet 35 cm.

Hur mycket motion och aktivering behöver en drever?

Drevern har en enorm jaktlust och anses vara en god “allroundhund” till jakt. Rasen är en långsamt drivande jakthund som främst används vid jakt på hare, räv, rådjur och hjort. Med sin spårnoggrannhet så lämpar den sig väl även för viltspår och eftersök på skadeskjutet eller trafikskadat vilt.

Med sin enorma jaktlust, så kräver Drevern en hel del motion och aktivitet även utanför jaktsäsongen. Särskilt viktig är kanske träningen inför en stundande jaktsäsong, för att ge hunden så bra förutsättningar som möjligt att lyckas med sin uppgift i skogen. För att hålla igång sin hund kan man exempelvis ta långa promenader eller cykla i lagom tempo. Under sommarhalvåret är det många drevrar som även uppskattar simträning och bad.

Dreverns personlighet

Majoriteten av dagens drevrar har en fantastisk mentalitet och en enorm jaktlust. I skogen har Drevern ett lagom vidsträckt sök och en förmåga att snabbt resa vilt. De är uppmärksamma, spårnoga och driver vilt i lagom drevhastighet. I hemmet har drevern blivit en kär familjemedlem – ett lugnt temperament men har ofta nära till bus. De trivs ofta både i sällskap av barn och andra djur.

Dreverns hälsostatus

Drever är en frisk ras med få hälsoproblem. Andningsproblem efter eller i samband jakt förekommer inom rasen. Hunden upplevs då onormalt andfådd och medtagen under eller efter jakt, så kallat jaktödem.

5 vanligaste namnen på drever

  1. Molly
  2. Bella
  3. Abbe
  4. Doris
  5. Buster

Listan gäller vanligaste namnen på drevrar som är försäkrade i Agria Djurförsäkring.

Grov men lättskött päls

Drevern en lättskött ras – den relativt grova pälsen kräver inte så mycket pälsvård. De flesta badar sin drever vid behov ett par gånger per år. Kloklippning sker givetvis kontinuerligt, men klorna får också “naturlig slipning” om hunden vistas mycket i skogen.

Rasens ursprung

Drevern kallades tidigare Dachsbracken. Det ursprungliga namnet skulle visa på rasens ursprungsblandning av den kortbenta taxen (der Dachshund) och den högre stövaren (der Bracke). Under mitten av 1850-talet avlades Dachsbracken fram i Sydtyskland, Tyrolen och Schweiz. Rasen importerades till södra Sverige under 1910-talet. År 1947 ändrades rasnamnet till drever och år 1953 erkändes även drevern som en svensk ras.

Vad säger rasklubben Svenska Dreverklubben?

“Drevern är en jakthund för alla. Drevern har en enorm jaktlust och fantastisk mentalitet, vilket gör att den fungerar utmärkt både i skogen och i hemmet.”

Vill du veta mer om drever?

Är du intresserad av att läsa mer om drever? På Svenska Kennelklubben och hos rasklubben hittar du mer information om rasen.

Mer om drever hos Svenska Kennelklubben

Hos Svenska dreverklubben kan du läsa mer om rasen, avel och mycket mer

Källa: Denna text är framtagen i samarbete med Svenska dreverklubben.