Ann Essner: Effekten av veterinärmedicinsk rehabilitering för hundar med artros

Vilken effekt ger veterinärmedicinsk rehabilitering av hundar med artros egentligen? Det kan du se Ann prata om i den här föreläsningen. Artros är en kronisk sjukdom i lederna och förekommer hos 20-80 % av hundpopulationen. Långvariga smärttillstånd är vanligt och det är idag brist på metoder för att utvärdera behandlingar. Syftet med projektet är att titta närmare på hur man mäter artrossmärta hos hundar med artros.

Karolina Engdahl: Knäledssjukdomarnas epidemiologi

Karolina har en doktorandtjänst vid SLU i Uppsala som finansieras med medel från Agria och SKK Forskningsfond. I den här föreläsningen presenterar hon sitt doktorandprojekt Knäledssjukdomar hos hund med fokus på korsbandsskada. I den här föreläsningen går Karolina igenom vilka raser som har ökad risk att drabbas av korsbandsskada, hur ålder spelar in, vilka behandlingsmetoder som finns och hur prognosen ser ut.

Åke Hedhammar: Genotypisk och fenotypisk variation för brakycefala raser

Finns tillräcklig fysisk variation och genvariation inom brakycefela raser för att kunna minska benägenheten för brachycefalisk obstruktiv luftvägssyndrom (BOAS)? Det pratar Åke Hedhammar om i den här föreläsningen. Undersökningen ska försöka identifiera avelsdjur som skulle kunna förbättra hälsan hos dessa raser. Ett annat mål är att relatera fenotypiska åtgärder till underliggande genetiska faktorer.

Malin Öhlund: Diabetes mellitus hos katt

Katter kan drabbas av en form av diabetes som liknar typ 2-diabetes hos människor, och antalet katter som får diabetes ökar. Men varför får katter diabetes och finns det några raser som är extra utsatta för risk? Det är några av frågorna som behandlas i det här forskningsprojektet om diabetes hos katt.  Malin Öhlund går i den här föreläsningen igenom vilka raser som har högre risk att få diabetes, och kikar närmare på att hankatter har dubbelt så hög risk att utveckla sjukdomen jämfört med honkatter. 

Om Agria och SKK forskningsfond

Fondens ändamål är att främja forskning om sällskapsdjur inom områden som veterinärmedicin, genetik och etologi, men även forskning om sällskapsdjurens psykiska, sociala och ekonomiska betydelse.


Läs mer på fondens webbplats