Varje ras har en egen rasstandard som bland annat beskriver hur hunden ska se ut. Det är kanske inte så att varje ras för den oinvigde ser ut att vara särdeles ”vacker”, men hundens förträfflighet exteriörmässigt bedöms utifrån hur väl den överensstämmer med just rasens standard.

På utställning bedöms varje ras av en auktoriserad domare. För att bli auktoriserad att döma en viss ras måste man som domare vara utbildad på rasen och man får avlägga ett auktorisationsprov innan man får möjlighet att bedöma rasen ”på riktigt”.

Först utser domaren bästa hane och bästa tik i varje ras. De två tävlar sedan mot varandra där vinnaren blir BIR (Bäst i rasen) och den andra hunden blir BIM (Bäst i motsatt kön). BIR-hunden tävlar därefter mot andra BIR-vinnare i samma rasgrupp (se förteckning nedan) och vinnaren av gruppen blir BIG (Bäst i gruppen). I varje rasgrupp placeras fyra hundar och vinnarna i varje grupp möts i den stora finaltävlingen som heter Best in Show. Hunden som vinner denna tävling blir alltså BIS (Best in show) och således utställningens vackraste hund.

Det arrangeras många utställningar under året. Arrangörer kan vara såväl lokala kennelklubbar och rasklubbar. Det finns två olika typer av officiella utställningar, nationell och internationell. Den enda skillnaden är att på internationella utställningar delas det förutom certifikat även ut CACIB, vilket är ett internationellt certifikat som kan leda till titeln internationell utställningschampion (C.I.B.).

Dessutom arrangeras inofficiella utställningar. Här behöver domaren som dömer inte vara auktoriserad på rasen och det delas inte ut några cert eller CACIB. Resultaten från inofficiella utställningar registreras inte heller.

På utställning delas hundarna i följande klasser:
Valpklass 4 - 9 månader (från 6 månader på SKK:s utställningar)
Juniorklass 9 - 18 månader
Unghundsklass 15 - 24 månader
Bruks/Jaktklass 15 månader -
Öppen klass 15 månader -
Championklass 15 månader -
Veteranklass 8 år -

Följande rasgrupper finns:
Grupp 1 Vall-, Boskaps och Herdehundar
Grupp 2 Schnauzer, Pinscher, Molosser, Bergs- och Sennenhundar
Grupp 3 Terrier
Grupp 4 Taxar
Grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp
Grupp 6 Drivande, Sök- och Spårhundar
Grupp 7 Stående fågelhundar
Grupp 8 Stötande, Apporterande och Vattenhundar
Grupp 9 Sällskapshundar
Grupp 10 Vinthundar

I SKK:s skrift Utställnings- och championatregler kan du läsa mer om regler som gäller för hundutställning.