Innan utställningen

För att få vara med på en officiell utställning med din hund måste du vara medlem i Svenska Kennelklubben (SKK). Om det är en specialklubbsutställning måste du vara medlem i den specialklubb som din hundras tillhör. Vidare måste hunden vara vaccinerad. Mer om detta kan du läsa på SKK:s webbplats. Där kan du också beställa SKK:s utställningsbestämmelser som kan vara bra att läsa i förväg. Det finns också en broschyr som heter ”På hundutställning” som är mycket bra.

Utställningarna annonseras ut på internet, i SKK:s tidning Hundsport eller i din specialklubbs tidning. I annonsen för utställningen står alltid datum och plats för utställningen, vilken domare som dömer samt när anmälan senast skall vara inskickad och betalad. Oftast finns också en kontaktperson som du kan ringa om du har något att fråga om. Du anmäler dig via internet eller via en blankett som du postar. Missa inte sista datum för anmälan och betalning, då riskerar du och din hund att inte få vara med.

Ungefär tio dagar före utställningen får du en nummerlapp, en vägbeskrivning och annan information med posten. Informationen innehåller allmänna förhållningorder samt uppgifter om när du skall vara på plats. Ett bra tips är att ta med alla papper till utställningen tillsammans med vaccinationsintyget som alltid skall visas upp.

Gör i ordning hunden

Hunden då? Den behöver naturligtvis göras i ordning litet. Hur mycket beror på vilken ras du har. En korthårig hund behöver självklart mindre pälsvård än en långhårig. För vissa raser är pälsvården en hel konst, för andra räcker det nästan med att torka med en våt trasa. För att få veta vad som gäller för din hundras kan du kontakta din hunds uppfödare. Om hon eller han bor långt borta kanske hon eller han kan rekommendera någon expert som bor närmare. Grundregeln är självklart att hunden skall ”vara hel och ren” det vill säga badad och kloklippt.

Träna hantering

När du var och tittade på hundutställning såg du att domaren öppnade munnen på hundarna för att kontrollera bettet och tänderna. Domaren kände också igenom hundarna från nos till svans. Därför bör du träna på att själv kontrollera tänderna på din hund samt känna igenom hunden. Detta är också bra hälsokontroll på din hund; du känner om den luktar illa ur munnen och du känner om den har några knölar, sår eller fästingar. När hunden vant sig vid att du själv visiterar hunden skall du låta någon annan, kanske någon hunden känner, göra likadant. Går det bra kommer det säkert också att gå bra när domaren skall göra det på utställningen!

Lär hunden att stå och trava

Du såg också att hunden skall stå under bedömningen. Därför skall du självklart träna på det också. Att få en hund att sitta är lätt, att får den att stå är svårare. En del raser bedöms dessutom stående på ett bord. Har du en hund av sådan ras måste du träna hunden på det också.

Hunden skall ju röra sig, en del domare vill att ni springer i en triangel, en del i en cirkel. I båda fallen vill domaren se hunden i trav. Tempot skall inte vara för högt utan anpassat så att hunden rör sig lätt och ledigt utan stressa eller spänna sig. Det är ingen hastighetstävling! Hunden skall alltid springa på din vänstra sida. Även här hänvisar jag till din hunds uppfödare som säkert gärna hjälper dig och din hund!

Ringträning

Många klubbar har också så kallad ringträning som du kan gå på för att få hjälp. Det brukar också finnas särskilda ”handler”-kurser att gå på.

Du kan köpa ett så kallat utställningskoppel som är litet tunnare och kortare än ett vanligt. Det gör det lättare att kontrollera hunden och stör inte så mycket som exempelvis en vanlig halslänk. Det kostar inte särskilt mycket och brukar finnas att köpa på utställningsplatsen eller hos din Zoo-handlare.