Grannar blir inte så glada om hunden börjar skälla och skäller ihållande så fort den hör något i trapphuset. Om hunden börjar vakta sitt hem, ett föremål eller en person kan det uppstå problematiska situationer. Det kan vara svårt att veta hur man ska agera om hunden exempelvis börjar vakta soffan och visar det genom att morra, skälla eller göra utfall.

Rätt sorts träning

Genom att från början se till att hunden får rätt sorts träning och samlar på sig positiva upplevelser kan man minska risken att den blir osäker och börjar vakta saker i hemmet. Gå en valpkurs där hunden får möjlighet att vistas nära andra hundar och människor under kontrollerade former. Det kommer ni båda att ha nytta och glädje av.

För att bryta ett invant vaktbeteende krävs träning och kunskap. Det är viktigt att tänka på vilka situationer hunden hamnar i, har man en hund med en utpräglad vaktinstinkt är det en god idé att fundera över om det exempelvis är lämpligt att låta den vara ensam i trädgården om man inte vill att den ska vakta när det kommer någon.

Har man en hund som visar resursaggression där den till exempel vaktar ett föremål är det väldigt viktigt att inte tillrättavisa hunden när den morrar eller gör ett utfall eftersom det ofta förstärker beteendet. En hund som vaktar ”sina” saker är i grunden osäker och litar inte på att den får ha saker i fred, då behöver man arbeta på relationen så att hunden känner sig trygg. Det är viktigt att tänka på säkerheten i de situationer hunden tenderar att vakta och lära sig att läsa av sin hund. Extra viktigt är det om det finns barn i familjen. Se till att hunden alltid har en plats där den får gå undan och vara ostörd, skärma gärna av med en barngrind eller kompostgaller. 

Skäller när det kommer besök

Om man har en hund som skäller när det kommer besök är det bra att fundera över varför hunden skäller, larmar den och talar om att det kommer någon för att sedan bli glad? Eller blir den osäker?

Är hunden lite försiktig får man varligt visa att den besökande inte är något att vara rädd för, men du ska absolut inte tvinga eller locka hunden att hälsa på någon det kan istället göra hunden mer osäker. Låt hunden få tid på sig och undvik att stå i ett trångt utrymme och välkomna gästerna, för en osäker hund kan det underlätta att ses utomhus och gå en kort promenad för att sedan gå in tillsammans.

Belöna med godis

Skäller hunden för att den är glad får du försöka avbryta skällandet, ett tips är att träna med hundgodis. Börja träningen med att lära hunden att leta godis på golvet när det inte dyker upp besök. Målet är att den ska tycka att det är en jätterolig lek, då kommer det vara enklare för hunden att klara av att leta godis även när den går upp i varv. Använd ett riktigt smarrigt hundgodis och ta gärna hjälp av en familjemedlem eller kompis som knackar eller ringer på dörren. Låt hunden leta efter ett gäng godisbitar som du kastar ut på golvet, om det är svårt för hunden att fokusera på att leta kan du behöva hjälpa till genom att visa och peka. Så småningom kommer hunden att lära sig att den får leta godis när ni får besök.

När hunden använder sin nos går den ner i varv. Det är lugnande att äta vilket gör att den skäller mindre, det skapas en annan känsla när det kommer gäster vilket på sikt gör att ni har möjlighet att få hunden att sluta skälla helt.

Ta hjälp av hundpsykolog eller kunnig instruktör

Om man har en hund som visar osäkerhet mot familjemedlemmar eller gäster genom att morra eller göra utfall är det viktigt att inte utsätta den eller dina gäster för situationer där beteendet kan uppkomma. För att träna hunden att bli trygg och komma tillrätta med beteendet är det viktigt att gå långsamt fram.

Ta gärna hjälp av en hundpsykolog eller erfaren instruktör som uteslutande arbetar med positiva metoder som kan utforma ett träningsprogram, vägleda och stötta.

Du hittar instruktör eller hundpsykolog genom SBK, Sveriges hundföretagare eller annan liknade kvalitetssäkrare.