Hur får jag min hund att sluta skälla

  1. Ta reda på varför hunden skäller
  2. Anpassa lösningen efter problemet
  3. Var tålmodig – håll dig till planen

Skällande är ett normalt beteende

Innan du börjar är det viktigt att veta att skällande är normalt för de allra flesta hundar. Det är endast om skällandet utvecklats till ett problem för dig eller din hund som du kan försöka träna bort det. Det kan handla om att hunden skäller okontrollerat, verkar stressad eller skäller i oönskade situationer.

Hur nära hunden har till skall är till viss del ärftligt och varierar mellan både raser och individer, så att jämföra vad som är normalt med andra hundar kan vara vanskligt. Till exempel så har hundraser som är framavlade för att larma eller vakta av naturliga skäl lättare att ta till skall än andra hundar.

Varför skäller hunden?

Steg ett är att ta reda på varför din hund skäller.

Vanliga orsaker till att en hund skäller är:

  • Stress
  • Hunden är rädd eller osäker och vill skrämma bort det läskiga
  • Hunden är avlad för att varna/larma
  • Hunden har lärt sig att det lönar sig att skälla i vissa situationer

Så tränar du bort skällandet

Hunden som skäller för att den är stressad

En vanlig orsak till överdrivet skällande är stress. På samma sätt som människor kan ha en vardag som stressar dem kan hundar uppleva detsamma. För att en hund ska vara lugn och harmonisk behöver den en lagom balans av vila, motion, arbete och social samvaro. En hund som inte har en balanserad vardag utan är konstant understimulerad eller överstimulerad går runt med konstant höga nivåer av stresshormoner. En typisk effekt av detta är överdrivna reaktioner – till exempel att börja skälla okontrollerat.

Har du en hund som du misstänker skäller på grund av att den är stressad så är det bäst att börja träningen med att se över hundens vardag. Får den fysisk motion i ordentlig utsträckning och får den använda hjärnan genom att träna tricks, spåra eller liknande ett par gånger i veckan? Får den tillräckligt med vila och social samvaro? Om du får till balansen kommer hundens stress-skällande minska och du kommer också märka att hunden blir mer tillfreds.

Hund som skäller för att den är rädd eller osäker

Om din hund skäller främst på specifika saker eller i specifika situationer kan man fundera om det är så att den skäller för att den är rädd? Många hundar som är rädda eller osäkra på andra hundar skäller i hundmöten till exempel. Här behöver man fokusera träningen på att förändra hundens känsla och helt enkelt få hunden att bli mer bekväm i situationen. När känslan ändras försvinner ofta skällandet av sig självt. För många hundar fungerar det i den här typen av situationer bra att jobba med motbetingning – helt enkelt att ändra hundens känsla genom att ge den något gott att äta. Det kan vara bra att kontakta en hundtränare eller annan expert som kan hjälpa dig och din hund att dels definiera vad som orsakar känslan hos hunden och jobba med problemet.

Hundar som är avlade för att varna/larma

Det finns många hundar, speciellt av mindre raser, som är framavlade just för att larma familjen genom att skälla om någonting sker i omgivningen. Att en sådan hund skäller när det plingar på dörren eller när det går en främling förbi tomten är egentligen inte konstigt. Den gör ju bara det den är avlad för. Men man kan träna hunden att larma på ett mer diskret vis – kanske genom att skälla bara en eller ett par gånger och sedan lugna sig igen? Ett enkelt sätt att göra detta är att lära hunden att ”Tack tack!” betyder att hunden ska tystna. Det kan man lära in genom att träna på följande vis:

  1. Börja vid ett tillfälle när hunden är lugn. Säg ”Tack tack!” och släng ett gäng godisbitar på marken som hunden får äta upp. Upprepa detta vid ett antal tillfällen så hunden förstår att när matte säger ”Tack tack!” så kommer det finnas godis på marken.
  2. När hunden förstår att ”Tack tack!” betyder att nu kommer det slängas godis på marken så kan du prova att säga just ”Tack tack!” när hunden larmar. Tystnar den och tittar förväntansfullt på dig för att få godis? Då kan du berömma den och slänga några godisbitar på marken.
  3. När det fungerar kan du sakta trappa ner godiskastandet tills det att du bara säger ”Tack tack!” varpå hunden tystnar och du berömmer den med rösten.

Hunden har lärt sig att det lönar sig att skälla i vissa situationer

En hund kan också skälla i vissa situationer för att den lärt sig att det lönar sig. Till exempel så ställer sig hunden kanske och skäller på dig när den har tråkigt? Då har den sannolikt lärt sig att om den gör så är chansen stor att matte/husse reser sig upp och hittar på någonting.

Då kan en lösning vara att ignorera hunden när den skäller och istället se till att belöna när hunden är lugn. Då får man ha tålamod att sitta där i soffan och låtsas som att hunden inte finns om den skäller uppfodrande, men vara noga med att istället hitta på något roligt med hunden när den tystnat och lagt sig för att vila.

Andra knep för att få hunden att skälla mindre

Lär in på kommando

Det går också att träna hunden att på kommando sluta skälla. Det kan du göra genom att belöna hunden när den tystnar. Det går även att göra med klicker. Lägg på kommandot ”tyst” eller ”sch” med en lugn röst när hunden slutar skälla.

Det kan låta konstigt. Men ibland är det faktiskt lättare att lära hunden skall för att få hunden att bli tyst först. Lägg på kommandot skall så fort din hund skäller och belöna direkt. När hunden lärt sig innebörden av skall kan ni börja träna in ”tyst”.

Lär in ett inkompatibelt beteende

Du kan också lära hunden ett beteende som inte går att utföra samtidigt som den skäller och på så sätt få hunden att tystna i vissa situationer. Det kan till exempel vara att du lär hunden att bära din vante i munnen när ni möter hundar. Då kan hunden helt enkelt inte skälla för att den är upptagen med någonting annat. Detta är dock inte att föredra när det gäller hundar som är stressade eller rädda – då är det bättre att ta tag i grundproblemet.

Det kan ta ett tag att få bukt med överdrivet skällande. För många hundar har det blivit ett normalt och inbitet beteende. Därför är det viktigt att hålla tålamodet uppe och vara konsekvent i inlärningen. Se till att få in träningen i era rutiner och glöm inte att berömma när hunden gör rätt. Straffa aldrig en hund som skäller! Om problemet kvarstår kan du behöva ta hjälp. Kontakta då en hundtränare för att få hjälp.