Agility är en farfylld och rolig hundsport för både fyr- och tvåbenta. Sporten går ut på att hunden ska ta sig igenom en bana med många olika typer av hinder. Att träna agility stärker kontakten mellan hund och förare eftersom samarbete på banan är ett måste, oavsett om du vill tävla eller tränar för skojs skull. Det finns två tävlingsformer, agilityklass som innehåller balanshinder (klätterhinder) och hoppklass utan balanshinder. Man tävla både individuellt och i lag. 

Storleksklasser i agility

Extra Small – hundar med mankhöjd under 28 cm
Small – hundar med mankhöjd under 35 cm
Medium – hundar med mankhöjd över 35 cm och under 43 cm
Large – hundar med mankhöjd över 43 cm och under 50 cm
Extra large – hundar med mankhöjd över 43 cm

Vilka hundraser passar för agility?

Agility är en hundsport som passar alla hundraser! Så länge hunden gillar fart och fläkt och har mycket energi så kommer den få mycket glädje av att träna agility.

Agilityhinder

Gungbrädan

Gungbrädan är ett av balanshindren som ingår i agility-klass. Hunden ska lära sig hur den får brädan att tippa över med hjälp av sin kroppsvikt. Var försiktig i början så att hunden inte blir rädd när brädan slår i marken.

Däcket

Däcket ska hunden hoppa igenom. Det gäller för hunden att förstå att ingen annan väg än genom själva däcket är tillåten.

Tunneln

Kan vara utlagd både rak och i en båge på banan. Hunden ska såklart springa igenom tunneln. Storleken på tunneln är densamma för alla hundar så den lite större hunden måste lära sig att springa lätt hukad.

Platta tunneln

Hunden ska springa in och själv få upp öppningen med nosen. När du börjar träna på hindret kan du hjälpa hunden genom att glänta på öppningen så den förstår hur man tar sig igenom. Var noga med att tunneln ligger platt och rak så att hunden inte trasslar in sig.

Slalom

Det kräver ofta en del träninginnan hunden förstår vad det går ut på. Förutom att lära sig själva slalomen ska hunden förstå att den alltid ska börja gå in i slalomen från höger sida.

Långhopp

Långhoppets längd varierar mellan de olika storleksklasserna. Hunden ska hoppa över hela hindrets längd och får inte vidröra eller riva någon av sektionerna.

Balansbom

Balansbomen ett relativt högt och smalt hinder. Hunden ska springa uppför en ramp, balansera över hela hindret och sedan ta sig ned via en ramp.

Hund springer på balansbräda i agility.

Tävla i agility - regler

Alla balanshinder (balansbomen, gungbrädan och A-hindret) har så kallade kontaktfält som hunden måste trampa i när den tar sig upp på och ned från hindret. Fälten finns där för att hunden inte ska gena men också för att minska skaderisken.

A-hindret är 170 cm högt och hunden ska klättra både upp och ned för hindret. Hunden måste sätta minst en tass i kontaktfälten på upp- och nedvägen.

Ursprungsartikeln är skriven 2011-09-09, uppdaterad 2021-10-19.