Vad är tonsiller?

Tonsillerna (halsmandlarna) sitter på vardera sida i hundens hals. De är mandelformade och består av lymfkörtelvävnad. Tonsillernas uppgift är att upptäcka och bekämpa infektioner som kommer in i kroppen via mun och nos.

Bakomliggande orsak till tonsillit

Tonsillit är oftast sekundär, alltså att det finns en annan bakomliggande orsak. Exempelvis inflammationer eller infektioner i munhåla och luftvägar eller till uppstötningar och kräkningar vid magproblem. Sekundär tonsillit kan förekomma hos hundar i all åldrar. Om hunden drabbas av sekundär tonsillit behandlas den bakomliggande orsaken.

Symtom på primär tonsillit

Primär tonsillit förekommer och då oftast på unga hundar som blir allmänpåverkade med bland annat feber, nedsatt aptit och de har ont när den sväljer mat och vatten.

Så behandlas tonsillit

Misstänker du att din hund har problem med tonsillerna bör du beställa tid hos en veterinär för undersökning. Veterinär utreder den bakomliggande orsaken till att hunden drabbats av tonsillit. Vid återkommande tonsilliter kan tonsillerna opereras bort (så kallad tonsillektomi).

Är du orolig för din hunds hälsa?

  • Kontakta oss om din hund mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.